Marea (br)a(m)bureală a micilor comercianţi
Dacă săptămâna trecută niciun comerciant nu s-a prezentat la dezbaterea publică organizată de Administraţia Imobiliară Oradea, ieri, când a fost convocată o nouă întâlnire, numărul celor interesaţi s-a ridicat la 10, dar topt o mică parte din numărul total al celor care desfăşoară activităţi comerciale în Oradea.
Cei prezenţi în sală au ridicat o serie de probleme legate de activitatea pe care ar dori să o desfăşoare pe domeniul public, mulţi dintre ei reclamând faptul că, în acest moment, au contractele de concesiune expirate, iar AIO nu doreşte să le prelungească valabilitatea. Alături de chioşcarii din Parcul 1 Decembrie, care încă din iunie nu mai au contracte valabile pentru terenul din această zonă, şi comercianţii din pasajul de la Magazinul Crişul vor avea aceeaşi soartă în curând. "Oraşul ar trebui să se mândrească cu mine că sunt singura persoană cu handicap de gradul I care ofer locuri de muncă pentru 15 persoane. Contractele noastre de închiriere pentru spaţiile din pasajul de la Crişul expiră în decembrie. Acum am primit o notificare că acestea nu vor fi prelungite. Eu de 20 de ani plătesc taxe şi impozite la stat. Şi acum vreţi să ne scoateţi afară?", s-a arătat indignat unul dintre patroni, care deţine un spaţiu în pasaj.
Horia Jarca, directorul AIO, a precizat că intenţia nu este să se sisteze aceste activităţi, dar că doreşte să instituie un "comerţ civilizat". Un alt comerciant a ridicat problema obţinerii autorizaţiei pentru comercializarea de hot-dog cu ajutorul unor biciclete. Cu toate că a depus actele pentru autorizarea acestei activităţi, el nu a primit, în termenul promis, niciun răspuns de la Instituţia Arhitectului Şef. "Până în vară am putut desfăşura activitate de vânzare hot-dog. Am cumpărat cinci biciclete din Canada şi am dat de lucru la cinci oameni. Acum nu am mai primit autorizaţie de a desfăşura o astfel de activitate. Oare se doreşte creşterea numărului şomerilor?", a declarat Iosif Farcaş.
În urma discuţiilor s-au conturat mai multe direcţii pe care comercianţii ale căror contracte au expirat sau sunt pe cale să expire trebuie să le urmeze. "Nimeni nu doreşte să vă dea afară, dar, aşa cum este acum, comerţul nu se poate desfăşura. Dorim să promovăm un comerţ civilizat. Totul depinde de reglementarea urbanistică a zonei. Pentru Parcul 1 Decembrie acest regulament trebuie să ofere soluţii cu privire la tipul de chioşc care urmează să fie realizat, dar şi despre ce tip de activitate se va putea realiza aici. Şi în ceea ce priveşte pasajul de la magazinul Crişul comercianţii de aici trebuie să solicite un plan de urbanism care să prevadă cum trebuie să arate zona. Comercianţii pot veni cu propuneri în acest sens, care vor fi sau nu aprobate de către Instituţia Arhitectului Şef", ne-a declarat Horia Jarca, directorul AIO.
Cum mare parte din problemele ridicate de comercianţi par să aparţină de Instituţia Arhitectului Şef, poate o întâlnire a conducerii acestei instituţii cu aceştia ar fi binevenită.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.