Mănăstirea cu hramul 'Buna Vestire' a fost ieri neîncăpătoare
Chiar dacă ieri a fost zi lucrătoare, iar vremea nu a fost prea îngăduitoare, bisericile s-au umplut încă de la primele ore ale dimineţii de credincioşii veniţi să se roage şi să aprindă o lumânare. Aşa s-a întâmplat şi la Mănăstirea care are hramul "Buna Vestire", situată în Episcopia Bihor, unde zeci de credincioşi, unii cu copii în braţe, s-au înghesuit pentru a putea pătrunde în biserică şi a săruta icoana reprezentând-o pe Maica Domnului.
Credincioşii, stropiţi cu apă sfinţită şi miruiţi
Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi, avându-le alături pe călugăriţele conduse de maica stareţă, Stavrofora Pavelida. De fiecare dată, ele reuşesc, prin cântările şi rugăciunile lor, să aducă pace şi linişte în sufletele credincioşilor care îşi rup din timpul lor pentru a veni la biserică. Fie că e duminică sau zi de sărbătoare, la finalul slujbei, după ce sunt stropiţi cu apă sfinţită, credincioşii se aliniază cuminţi la rând pentru a săruta icoanele, după care sunt miruţi de preot şi primesc anafora. De regulă, la ieşirea din biserică, ei poposesc pe la magazinul cu obiecte bisericeşti, aflat în imediata apropiere a sfântului lăcaş, de unde îşi cumpără cărţi de rugăciune, cruciuliţe sau sticluţe cu mir, ori beau aghiazmă, care se ia pe nemâncate, din butoaiele aflate alături.
Măicuţele îmbină cu succes munca şi rugăciunea
Biserica Mănăstirii "Buna Vestire", din Episcopia Bihor-Oradea, a fost construită în anul 1937 de către Armata Română, care în perioada interbelică a ridicat pentru românii ce locuiau în zone puternic maghiarizate câte o biserică ortodoxă. "Vitregiile vremurilor au făcut ca, din toate aceste biserici, singura biserică a mănăstirii noastre să rămână în paragină mai bine de jumătate de secol. Astfel, în anii 1998, cu binecuvântarea PS Sale Ioan Mihălţan, răposatul episcop al Oradiei, Bihorului şi Sălajului, s-a înfiinţat această mănăstire de maici cu hramul Buna Vestire. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, biserica a fost renovată complet, pictată (de către pictorul Marian Verza, din Sibiu, alături de echipa sa) şi împodobită cu iconostas şi mobilier. În acelaşi timp, au fost ridicate chilii şi anexe gospodăreşti, necesare mănăstirii", ne-a declarat maica stareţă Stavrofora Pavelida.
La ora actuală, mănăstirea numără opt măicuţe, povăţuite de părintele duhovnic Zosima, care reuşesc să îmbine cu succes munca şi rugăciunea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.