Apele răcoroase ale Crişurilor, ale iazurilor, lacurilor sau ale canalelor de irigaţii sunt ademenitoare pe timp de caniculă, dar ascund primejdii nebănuite. În afara riscului de înec, scăldatul în astfel de ape poate avea efecte negative asupra stării de sănătate.

 

"Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor (DSP) recomandă ferm cetăţenilor să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate, adică în ştranduri şi piscine care respectă normele minime de igienă pentru scăldat", sfătuieşte directorul coordonator Marius Pîrcioagă.

Cum birocraţia Uniunii Europene nu lasă nimic la întâmplare, în 2006 a intrat în vigoare o Directivă privind calitatea apei de scăldat. Apele sunt supuse periodic unei serii de teste fizice, chimice şi microbiologice, iar autorităţile trebuie să comunice publicului date referitoare despre calitatea zonelor pentru scăldat, inclusiv prin marcarea locurilor din cursurile de apă sau din apele staţionare care sunt sau nu corespunzătoare pentru scăldat.

Conform celor constatate de specialiştii DSP, în apele judeţului nu prea este indicat scăldatul, deoarece există pericolul de a contracta un mănunchi de boli periculoase. Una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni pe timp de vară este leptospiroza, o boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor. Alături de aceasta pândeşte meningita, caracterizată prin inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă. De asemenea, se pot lua diferite boli de piele, boli digestive (de exemplu, boală diareică, hepatită de tip A), afecţiuni ale ochilor şi urechilor.

Canicula favorizează înmulţirea reptilelor, deci în zonele adiacente cursurilor de apă, de lăstăriş cu vegetaţie bogată, există riscul muşcăturilor de şarpe care în unele cazuri pot produce îmbolnăviri severe până la şoc anafilactic.

"Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă - boli grave şi chiar deces -, solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau viaţa în urma scăldatului în locuri necorespunzătoare", atrage atenţia şeful DSP Bihor.