Luncşoara - sute de localnici au sărbătorit împreună - Între istorie şi memorie
În viața unei comunități, întâlnirile cu "fiii satului" prilejuiesc evenimente importante, cu multă încărcătură emoțională. Se întâlnesc peste timp generații provenite din aceleași rădăcini, rude, foști prieteni și colegi. Revederea locurilor natale de către cei plecați le răscolește un noian de amintiri. Lacrimi de bucurie sau tristețe le brăzdează deopotrivă chipurile. O astfel de întâlnire a fost organizată de Primăria Aușeu și Școala Gimnazială din Luncșoara, cu ocazia aniversării a 800 de ani de atestare documentară a satului Luncșoara.
Prima locație a întâlnirii cu fiii satului s-a făcut la Biserica Ortodoxă din sat, întrucât "Nihil Sine Deo" (Nimic fără Dumnezeu) nu se poate înfăptui. Într-un edificiu nou și impunător al credinței și rugăciunii s-a săvârșit slujba Marii Sărbători Împărătești "Pogorârea Duhului Sfânt" de către preotul paroh Aurel Copăcean. Încăperea bisericii s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare al celor care au venit să rostească o rugăciune pentru cei dispăruți, pentru iertarea păcatelor și să se încarce spiritual cu Duhul Sfânt.
Lansarea monografiei "Luncşoara - între istorie şi memorie"
În jurul orei 13.00, sutele de oameni părtași la Sărbătoarea "Sfintei Treimi" au traversat drumul la Căminul Cultural, pregătit pentru eveniment. În hol a fost amenajat un mini-muzeu etnografic, iar pereții au fost ornați cu fotografii din colecții personale, care au "inundat" sufletele oaspeților cu amintiri din copilărie. S-au revăzut la vârsta inocenței, în postura de elevi ai școlii din sat, rememorând întâmplări și evenimente. După sosirea oficialităților, s-a derulat momentul festiv în care au rostit cuvântări Mitică Lazăr, primarul comunei, Cornel Popa, președintele Consiliului Județean, Cristian Bodea, senator, prof. Ancuța Șchiop, viceprimar și sufletul acestei manifestări. Prezentarea succintă a lucrării monografice în power - point a fost realizată de tânăra absolventă a Colegiului Tehnic "Alexandru Roman" din Aleșd, Corina Botici, șefă de promoție. Atât comentariile făcute, cât mai ales frumoasele imagini din peisajul natural al satului, impunătoarele edificii social-culturale și, nu în ultimul rând, aspectul modern al gospodăriilor țărănești reprezintă un "colț de rai", creat de Dumnezeu, prin darurile naturii și îmbogățit de harnicii locuitori prin truda lor de zi cu zi. Scurta prezentare a fost doar o invitație la lectura monografiei, oferită gratuit tuturor familiilor din sat. Lucrarea, realizată de un colectiv alcătuit din prof. Antonia Silaghi, prof. Ancuța Șchiop, prof. Matei Adrian Botici, cuprinde, în 10 capitole, date științifice și mărturii despre istoria locului și creatorii ei, despre tradiții și obiceiuri, legende și povești. Chiar dacă termenul de monografie dat lucrării este pretențios, lipsind rigoriile științifice ale unei lucrări de gen, putem afirma că ea reprezintă un început, un punct de plecare pentru realizarea unei monografii autentice, pe care istoria satului și oamenii săi o merită. La aniversarea celor 800 de ani de la atestarea documentară a satului, la fel cu celelalte sate componente comunei Aușeu, Luncșoara, se află într-o dinamică dezvoltare și modernizare, oferind locuitorilor săi condiții optime de viață.
Întâlnirea cu fiii satului
"Eu de Rusalii mă întorc acasă/ În satu-n care am copilărit/ Am fost mult timp plecat de-acasă/ Dar iată că azi am revenit. /Nu-i nicăieri mai verde iarba-n luncă/ Și nici o floare nu-i mai parfumată/ Decât în satul meu cu mândru nume/ Decât la noi în sat, la mine-acasă". Frumoasele versuri scrise cu această ocazie de prof. Antonia Silaghi, reflectă starea emoțională și leit-motivul la care au făcut referire vorbitorii. Momentul a fost moderat de prof. Adrian Botici, care, în calitate de fiu al satului și director al școlii, a invitat pe scenă o parte din oaspeții sosiți din țară și străinătate să cinstească cu prezența lor evenimentul. Și-au descărcat sufletul: ing. Matei Domocoș din Timișoara, comisar șef de poliție Valentin Leț din Săcele, Madar Florian, om de afaceri din Brașov, Domocoș Iosif, antrenor rugbi din Torino - Italia, prof. pensionar Sărăcuț Aron, ing. Teușdea Valer, fost secretar de stat în Ministerul Agiculturii, înv. pensionară Ana Leț, prof. pensionară Madar Irina, Bursașiu Simona, bibliotecară în Timișoara, ing. Barbura Miron, din Timișoara, ec. Cătană Aurelia din Deva, prof. univ. Botiș Alexandru din Timișoara, col. SRI Bica Iosif din București. Un moment de maximă emotivitate și afecțiune, aplaudat îndelung de asistență, a fost apariția pe scenă a lui Gavril Bradea, în vârstă de 95 de ani, venit din istorie să transmită prin viu grai nepoților și strănepoților urări de bine, sănătate și spor în toate. Un loc aparte la această sărbătoare îi revine d-lui economist Teușdea Florian, din București, în prezent om de afaceri, care, fiind plecat în Germania, nu a putut onora cu prezența evenimentul, a transmis, totuși, un mesaj, citit în plenul adunării și apreciat prin aplauze. De-a lungul anilor domnia sa a contribuit cu sume de bani și aparatură la realizarea unor obiective social-culturale în sat: încălzirea centrală din școală, grupuri sanitare moderne, alte reparații și modernizări, construcția bisericii, dotarea dispensarului cu un ecograf performant etc. Toate donațiile sale, la care se adaugă și tipărirea prezentei lucrări monografice, se ridică la suma de 70.000 lei. Din declarațiile sale, reținem promisiunea de a ajuta și în continuare școala. La finalul impresionantei întâlniri, ing. Matei Domocoș a lansat propunerea să se construiască în curtea bisericii o troiță comemorativă pentru locuitorii satului Luncșoara decedați în cele două conflagrații mondiale. În scopul cunoașterii și transmiterii către urmași a istoriei locale, prof. Adrian Botici și-a propus ca din anul școlar viitor în orele de consiliere și alte momente educative să introducă teme legate de istoria locală, sub genericul "Cultul strămoșilor". Un frumos program artistic, folcloric, la care și-au dat concursul Ansamblul de dansuri "Dorulețul" al căminului cultural Luncșoara și solistele Corina Lele Ionescu și Mădălina Ile, a fost pe gustul spectatorilor, încheind o zi de neuitat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.