La Liceul "Nicolae Jiga" din Tinca a avut loc, vineri, 14 martie a.c., festivitatea de deschidere a Lunii pădurii, desfăşurată în prezenţa unui grup de elevi, a cadrelor didactice care predau biologie şi a invitaţilor din partea Ocolului Silvic şi poliţiei locale.

Cu acest prilej prof. Monica Anton, director adjunct al liceului, a vorbit despre semnificaţia evenimentului sărbătorit, după care, sub îndrumarea prof. Maria Plaştin şi Daniela Frese, s-au derulat activităţile înscrise în programul stabilit. Pe fundalul muzical din Corul Vânătorilor a fost prezentat un documentar ştiinţific, însoţit de imagini şi informaţii bine selectate, despre flora şi fauna pădurilor noastre, fiind evidenţiată necesitatea "aurului verde" pentru viaţa omului. Pădurea înseamnă pentru om viaţă, hrană, sănătate, iar plantarea arborilor este, astăzi, o necesitate, mai mult ca oricând. A urmat prezentarea expoziţiei de desene a elevilor din clasele V-VIII, având ca tematică ocrotirea pădurii şi vânatului, care va fi îmbogăţită cu noi lucrări ale elevilor şi se va desfăşura timp de o lună, la final elevii cu cele mai reuşite lucrări fiind răsplătiţi cu premii şi diplome. În cuvinte frumoase s-a exprimat ing. Moise Madear, şeful Ocolului Silvic Tinca, care a scos în evidenţă rolul pe care Luna pădurii îl are în activitatea silvicultorilor tincăi, precum şi activităţile ce se vor întreprinde în perioada ce urmează. Imperiul arborescent al silvicultorilor va cunoaşte lucrări de întreţinere, locurile rămase libere din anii trecuţi vor fi completate cu diferite specii de arborete şi se va planta o suprafaţă de 3,2 hectare, ce însumează peste 16.000 de puieţi de diferite specii în perimetrul pădurilor.
Momentul artistic prezentat de elevii clasei a VIII-a C a adus în faţa celor prezenţi un colaj de versuri şi eseuri dedicate avuţiei naţionale care este pădurea, iar grupul vocal a intonat din melosul bihorean frumoase melodii populare cu îndemnul "Du-mă, Doamne, în codru verde, unde urma mi se pierde".

Activitatea de la Tinca s-a finalizat cu o probă practică, în cadrul căreia elevii au plantat zeci de puieţi de Buxus, având ca scop realizarea unui gard viu în incinta şcolii, urmând ca, în perioada următoare, să fie plantaţi alţi puieţi ornamentali în scop estetic, dar, nu în ultimul rând, pentru sănătatea celor care frecventează această unitate de învăţământ.