Liceenii orădeni, sfătuiţi să-şi continue studiile în străinătate
Ieri, membrii Asociaţiei Smartbrand le-au prezentat elevilor de la Liceul de Artă din Oradea programele de studii ale mai multor colegii şi universităţii din nouă ţări ale Uniunii Europene, dar şi din Rusia, China sau SUA. Astfel, elevii au putut afla informaţii despre programa educaţională a câtorva instituţii de învăţământ din străinătate, dar şi care sunt avantajele şi dezavantajele aplicării pentru un astfel de program de studii chiar de la câţiva tineri orădeni care în prezent studiază peste hotare.
Şansa unui învăţământ de calitate în stăinătate
Adolescenţii orădeni au fost informaţi care sunt cheltuielile de înscriere, costurile unui an de şcolarizare, posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă în timpul studenţiei dar şi despre multitudinea de oportunităţi pe care le vor avea în dezvoltatea viitoarei lor cariere. Scopul acestei asociaţii este de a prezenta liceenilor din anii terminali programele educaţionale ale mai multor universităţi şi colegii din Europa, SUA şi, mai nou, chiar Rusia şi China în vederea continuării studiilor într-o instituţie de învăţământ din străinătate. Reprezentanţii asociaţiei sunt pentru a doua oară în şcolile orădene în cei 3 ani de când activează în România, desfăşurând astfel de campanii de informare a liceenilor în majoritatea oraşelor importante din ţară.
Taxe de şcolarizare pentru toate buzunarele
Emilia Szuszmann, din partea Asociaţiei Hakes, a explicat elevilor că nu doar cei cu rezultate foarte bune la învăţătură sau cu o situaţie financiară bună pot aplica pentru acest program, întrucât costurile unui an de studiu în Danemarca, de exemplu, sunt asigurate de stat, iar în Anglia statul plăteşte taxa de şcolarizare pe care studenţii vor trebui să o achite doar după finalizarea studiilor şi dacă au un anumit venit minim care este stipulat în contractul pe care îl semnează. În schimb, taxele de şcolarizare variază, în funcţie ţară, universitate şi profilul pe care îl urmează, de la 1.600 la 12.000 de lire. Aproximativ 90% dintre tinerii care îşi fac studiile prin intermediul acestor programe în paralel muncesc, reuşind astfel să se întreţină singuri şi chiar să mai rămână cu ceva bani. "Sunt foarte bucuros că am aplicat pentru acest program, iar acum studiez criminalistica la Anglia Ruskin University din Cambridge, Marea Britanie", a precizat Andrei Baciu, care spune că după ce a fost admis s-a angajat ca barman, reuşind să se întreţină singur.
Condiţii de eligibilitate nerestrictive
Asociaţia facilitează procesul de înscriere prin aplicaţia rapidă on line pe site-ul www.smartbrand.eu, unde vor găsi un formular de înscriere pe care vor trebui să-l completeze cu datele personale până în data de 1 martie a.c. Elevii mai au nevoie de o recomandare de la doi profesori din şcoala în care învaţă, ulterior vor ataşa diploma de Bacalaureat, iar media trebuie să fie de cel puţin 6,00. Înscrierea costă 70 de euro pentru o singură aplicaţie şi 35 de euro, dacă elevii se hotărăsc să mai aplice la vreo facultate. Testul de limbă trebuie susţinut în Timişoara, iar cei care au promovat testul Cambridge, Toefl sau alt examen de limbă echivalent nu mai trebuie să susţină testul de limbă engleză.
Programul va continua azi cu informarea şi distribuirea de pliante tinerilor de la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", între orele 8.00 - 10.00, şi celor de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", începând de la ora 13.00. Mâine, 13 ianuarie, vor fi organizate prezentări la Liceul "Don Orione" şi la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", începând de la ora 8.30, respectiv 10.00.
G. MATICA
Comentarii
Nu există nici un comentariu.