Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii CJ Bihor, azi, până la ora 10.00, firmele de panificaţie şi de furnizare a produselor lactate vor putea să-şi depună documentele de participare la procedura de atribuire pentru programul "Laptele şi cornul". De la ora 12.00, va avea loc analizarea ofertelor de calificare, după care dosarele firmelor care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini vor fi transmise la Bucureşti, urmând ca aceste firme să participe la licitaţia electronică organizată în acest caz. Preţul de pornire este de 0,94 lei, fără TVA pe pachet (0,61 lei pentru produsul din lapte, respectiv 0,33 lei pentru corn). În Bihor, pentru anul şcolar 2010-2011 s-a ţinut cont de un număr de 62.737 de copii, preşcolari şi elevi ai claselor I-VIII, atât din învăţământul de stat, cât şi privat. Vor fi licitate 10.981.471 pachete, valoarea estimată ridicându-se la 12.800.003 lei. Pentru grădiniţe şi clasele I-VIII se iau în calcul 173 de zile, iar pentru clasele V-VIII se ţine cont de un număr de 178 de zile de cursuri. Judeţul Bihor este împărţit în nouă zone, firmele interesate trebuind să prezinte câte o ofertă pentru fiecare zonă în parte.

 

Cine cere, are mere

Potrivit OUG 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, începând cu acest an şcolar, elevilor din clasele I-VIII trebuie să li se asigure, pentru o perioadă de maximum 100 de zile de şcoală, mere în limita valorii zilnice de 0,3 lei/elev. Fructele se vor distribui în pauza de dinaintea ultimei ore. Responsabilitatea achiziţiei acestor fructe revine primăriilor, care, însă, cu trei săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, nici nu cunosc această obligaţie. Potrivit legii, primăriile vor recupera banii cheltuiţi pe fructe de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, însă, începând cu anul bugetar 2011, sumele aferente se vor suporta din bugetele locale. "Potrivit legislaţiei în vigoare, primăriile au obligaţia să se constituie ca solicitante de sprijin financiar pentru furnizarea de fructe în şcoli. În acest sens, ei trebuie să depună, înainte de începerea anului şcolar, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor, o solicitare. Până în prezent nu ni s-a transmis nicio solicitare", ne-a declarat Traian Abrudan, directorul executiv APIA. Primarul Salontei, Torok Laszlo, a precizat că această chestiune este pentru el o noutate. "Nu sunt în temă cu o astfel de procedură. Pentru mine este o noutate", ne-a declarat Torok Laszlo. Primarul din Aleşd era la fel de puţin informat. "Nu am organizat o astfel de licitaţie. Am crezut că se ocupă Consiliul Judeţean de această problemă", ne-a precizat Zeno Ţipţer. Edilul din Marghita s-a arătat la fel de surprins de această nouă responsabilitate. "Nu am fost informaţi că trebuie să ne ocupăm noi de o astfel de procedură. Nu am aceste sume prevăzute la buget. Până acum Consiliul Judeţean gestiona această problemă", a adăugat Dorel Talpoş. Nici la nivelul Primăriei Oradea lucrurile nu erau foarte clare. Compartimentul licitaţii nu primise până ieri nicio comandă pentru organizarea unei proceduri de achiziţie a acestor produse. "Miercuri vom oferi un răspusn oficial în legătură cu modul de derulare a unei proceduri. Analizăm care este cea mai economicoasă procedură de achiziţie", ne-a declarat Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice. Din păcate, toate aceste bâjbâieli ale reprezentanţilor primăriilor au loc cu doar câteva zile înainte de începerea anului şcolar.

 

În ce priveşte acordarea celor 60 de grame de miere pe săptămână, pentru acest program nimeni nu-şi asumă responsabilitatea, nici CJ Bihor, nici APIA şi nici primăriile.