La Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea - A 17-a prelevare de organe din 2023
Două vieţi frânte, pentru care medicii nu au mai putut face nimic, au adus viaţă altor semeni aflaţi în suferinţă, cu ajutorul transplantului. Este vorba despre două victime din Oradea și Arad.
La Spital Clinic Județean de Urgență Oradea s-a încheiat, în noaptea de 23 septembrie, cea de-a 17-a prelevare de organe şi ţesuturi de la începutul anului, de la un donator în vârstă de 49 ani, care a fost victima unui accident rutier cu traumatism cranio-cerebral. Datorită familiei donatorului, care şi-a găsit puterea de a face gestul altruist pentru donarea de organe, alţi 5 necunoscuţi au primit o şansă la viaţă.
Ca de fiecare dată, echipa ATI şi de coordonare transplant a spitalului din Oradea, formată din doctorii Tudorel Florian Sabău - KDP, Gheorghe Prada, Alexandra Haias, Oana Popa, Dan Angelescu și asistentele Pataki Emese, Gabriela Pușcaș și Aurelia Cheregi, au făcut dovada profesionalismului şi responsabilităţii, astfel încât gestul familiilor să nu fi fost în zadar.
În noaptea de luni spre marţi la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, a avut loc o altă complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 55 ani, aflat în moarte cerebrală.
Pentru intervențiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni condusă de dr. Guenadiy Vatachki - pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj condusă de dr. Tudor Moisoiu - pentru rinichi. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, încă două vieți au putut fi salvate în urma intervenţiilor realizate de dr. Doina Hrehoreţ, cu ajutorul nemijlocit al doctorilor Ana Grigoraş, Alex Dincă și Andreea Panaite. La Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj alți patru pacienți au primit șansa la o viață mai bună datorită transplanturilor realizate de medicii Florin Elec, Liviu Constantin și Mihai Suciu. Transplanturile de cornee se vor realiza la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.
„Mulțumim cu profund respect şi recunoştinţă familiilor donatorilor care au dat dovadă de o generozitate nemărginită şi echipelor de medici şi asistenţi care înțeleg că donarea de organe și țesuturi este un gest suprem de altruism, bunătate și iubire față de semeni şi care, prin dăruirea lor în a salva vieţi, oferă un nou început celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă”, se afirmă într-un comunicat al Agenției Naționale de Transplant.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.