Teatrul de Stat Oradea şi Filarmonica nu vor mai fi transferate la Primăria Oradea. Cu toate că pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean Bihor, care se reuneşte azi în şedinţă ordinară, se află două proiecte de hotărâri ce privesc acest transfer, preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, a anunţat, ieri, că va retrage aceste două materiale.

 

De mai bine de două săptămâni, CJ Bihor şi Primăria Oradea îşi pasează, de la una la alta, Teatrul de Stat şi Filarmonica Oradea. Potrivit OUG 63/2010, administraţiile locale sunt nevoite să se încadreze în numărul maxim de posturi stabilit de Guvern. Astfel, de la 1.045 posturi în prezent, CJ Bihor trebuie să ajungă la 597. Prima soluţie identificată a fost transferarea celor 168 de angajaţi ai Teatrului şi cei 156 angajaţi ai Filarmonicii la Primăria Oradea. Acest lucru ar fi însemnat o reducere de 324 de posturi. În aceste condiţii, pe ordinea de zi a CJ Bihor, care se reuneşte azi în şedinţă ordinară, au fost trecute şi două proiecte de transferare a celor două instituţii. Însă ieri, cu o zi înainte de vot, Radu Ţîrle a declarat că va solicita retragerea celor două proiecte de pe ordinea de zi, motivând că aceste două unităţi de cultură, plus Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia" beneficiază de o derogare legală în ce priveşte reducerile de personal. "Am primit un ordin de ministru prin care se precizează că instituţiile de cultură înfiinţate prin hotărâri adoptate la nivel central nu vor fi afectate de restructurare. Cu toate acestea, va trebui să facem reduceri de personal", a precizat Radu Ţîrle.

Dacă cele trei instituţii de cultură beneficiază de protecţia legii, totuşi rămân în subordinea CJ Bihor o serie de alte instituţii care, în opinia preşedintelui judeţului, vor fi nevoite să-şi reducă personalul.

Cu toate că administraţiile locale mai au doar două săptămâni până la expirarea termenului comunicat de Guvern privind încadrarea în normativul de personal, CJ Bihor nu a luat nicio decizie în acest sens. Situaţia pare de neînţeles, în condiţiile în care de mai bine de doi ani vorbim de redimensionarea organigramelor şi nici până azi CJ Bihor nu a reuşit să aibă o imagine generală în ce priveşte personalul din subordine.

 

"Urmează o analiză, atât pe aparatul de specialitate, cât şi pe instituţiile din subordine. Pentru început, pe ordinea de zi a CJ Bihor se vor afla noile organigrame ale tuturor instituţiilor subordonate prin care am propus eliminarea a 64 de posturi vacante", a precizat Ţîrle.