Oameni de știință, specialiști în protecția mediului și agricultură și studenți din România și Ungaria au participat marți la două simpozioane de anvergură organizate la Oradea cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

 

În cuvântul de deschidere, decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, prof. dr. ing. Ioan Chereji, s-a arătat încântat de prezenţa atâtor oaspeţi de seamă şi de calitatea lucrărilor ştiinţifice, iar rectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungau a spus că profesorii de la Mediu „au un rol foarte important pentru că primul obiectiv în strategia pe cercetare a UE este bioeconomia, acolo unde se pot aduce îmbunătățiri considerabile”.  

Nu cu mult timp în urmă, Universitatea din Oradea a intrat în rândul universităţiilor cu tradiţie care pot acorda titlul de doctor în agronomie. Este o performanţă deosebită, întrucât dintre univesităţile cu specializări de agronomie apărute după 1990 (Oradea, Constanta, Târgovişte, Sibiu, Galaţi) doar Oradea are domenul „Agronomie” acreditat şi conducători de doctorat abilitaţi. În martie 2016, prof. univ. dr. Cornel Domuţa, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Stiinţă din Romania (AOSR), și conferențiarul Radu Brejea, membru asociat al AOSR, s-au abilitat pentru conducerea de doctorat în acest domeniu. Ca urmare, în septembrie 2016, Universitatea din Oradea a organizat examen de admitere. Ieri, 6 iunie, cei 5 doctoranzi, cărora li s-a alăturat unul dintre cei mai buni absolvenţi agronomi ai Universităţii din Oradea, Ionuţ Pantiş, doctorand la USAMV Cluj-Napoca (care îşi efectueaza cercetarile la Valea Mare de Criş, sub îndrumarea prof. Cornel Domuţa), şi-au prezentat experienţele şi programele de cercetare ale tezelor de doctorat.

De remarcat este faptul că la prima sesiune a doctoranzilor a fost prezentă Şcoala Doctorală a Universităţii din Debrecen, condusă de prof. univ. dr. ing. Pepo Peter, membru de onoare al AOSR, şi încă 6 doctoranzi. Tot de la Debrecen au ţinut să fie prezente 6 cadre didactice universitare prestigioase. Importanţa evenimentului a fost subliniată şi de prorectorul Universităţii din Debrecen, prof. dr. ing. Javor Andras.

Întrucât pe 5 iunie este Ziua Mondială a Mediului tot marţi a avut loc cea de-a 8-a ediţie a simpozionului Ştiinţific Internaţional Studenţesc „Protecţia mediului - prezent şi viitor” la care au participat cu lucrari ştiinţifice 6 studenţi de la Universitatea din Debrecen, 9 studenţi de la USAMV Cluj-Napoca, 10 studenţi din alte facultăţi ale Univerităţii din Oradea, 48 de studenţi de la Departamentul de Ingineria Mediului, 33 de studenţi de la Departamentul Agricultură şi Horticutură şi 11 studenţi din celelalte departamente ale Facultăţii de Protecţia Mediului. Tot marţi a fost lansată cartea ştiinţifică „Tehnologii de protecţia solului şi reconstrucţie a landşaftului în Nord-Vestul României”, autor Radu Breja. De asemenea, prof. Domuţa a realizat o scurtă sinteză a materialului prezentat la Debrecen cu ocazia decernării medaliei „ProCooperatione” de către Academia Ungară a Oamenilor de Ştiinţă, ca recunoaştere a eforturilor sale de promovare a colaborării dintre Universitatea din Debrecen şi Universitatea din Oradea.

Cele două simpozioane s-au remarcat prin minuţiozitatea cu care au fost pregătite, calitatea lucrărilor ştiinţifice prezentate de doctoranzi şi studenţi, calitatea şi originalitatea posterelor.