La Administraţia Imobiliară licitaţia este rară - În spatele achiziţiilor publice netransparente pot sta interese private
Compartimentul de Achiziţii Publice din cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea a avut în 2009 un an plin, dovadă find cele 126 de proceduri de atribuire desfăşurate în baza OUG 34/2006 privind contractele de achiziţie publică, de concesiune de lucrări publice şi de servicii. Din păcate, achiziţiile care s-au efectuat loc fie la bunuri, fie la servicii s-au făcut cu o transparenţă minimă, funcţionarii AIO, abuzând de procedura "cumpărări directe", o procedură mult mai puţin laborioasă, dar şi mai puţin transparentă.
Pe degetele de la o mână... ciungă
Anul trecut, din cele 126 de proceduri de atribuire, în două cazuri s-a recurs la licitaţie, pentru alte două cazuri s-a folosit procedura pentru încheierea de acord cadru, iar în 63 de situaţii s-a apelat la "cererea de ofertă", iar "cumpărarea directă" a fost uzitată în 59 de cazuri. Cumpărarea directă este o o procedură care permite, fără prea multă bătaie de cap, achiziţionarea de servicii, produse sau lucrări care nu depăşesc 15.000 de euro. Procedura este simplă, autoritatea contractantă având minime obligaţii pentru a se încadra în limitele legii. Acest lucru permite autorităţilor publice să se situeze la graniţa actului normativ, iar corectitudinea procedurii este uşor de contestat. Cum OUG 36 nu prevede publicarea pe SEAP a anunţurilor de cumpărare directă în vederea asigurării unei mai bune transparenţe, funcţionarii Primăriei Oradea nu se simt obligaţi să recurgă la această procedură. Dovadă stă faptul că, în 2009, pe SEAP, la secţiunea "cumpărări directe", nu este postat niciun anunţ al administraţiei orădene. Selectarea firmei de la care să "cumperi direct" produsul sau serviciul are în spate doar recomandarea unui şef. "Raportat la mesajul primarului Bolojan, această procedură asigură mai puţină transparenţă. Se elimină competiţia. E adevărat că funcţionarii se acoperă cu hârtii trimiţând invitaţii la două-trei firme, însă prin această procedură alegi pe cine vrei şi nu pe cel mai bun dintr-o competiţie", ne-a precizat un expert în licitaţii publice. Astfel, zeci de firme, incapabile să facă faţă unei competiţii, beneficiind de un tratament privilegiat, se aleg cu importante contracte pe bani publici.
Mărunţişuri de 11 milioane...
Valoarea contractelor încheiate în 2009 ajunge la 10.899.153 lei, din care 6.296.974 lei au făcut obiectul a 54 de contracte de execuţie, alte 2.460.702 lei au fost folosiţi pentru activitatea de prestări servicii, iar 1.458.003 lei au fost cheltuiţi pentru achiziţii produse. Totodată, 683.474 lei au fost cheltuiţi pentru serviciile de proiectare.
În ce priveşte contractele de execuţie lucrări, în 14 cazuri s-a recurs la procedura de cumpărare directă. Deşi sunt situaţii în care valorile de execuţie erau mult mai mici, funcţionarii AIO au recurs la procedura cererii de ofertă, care a atras o oarecare competiţie. Astfel, Drumuri Bihor a câştigat contractul de asfaltare alei din Parcul Olosig, în valoare de 61.801 lei, prin procedura "cumpărării directe", în timp ce pentru o lucrare de 5.106 lei, constând în reparaţii curente la Grădiniţa nr 13, s-a recurs la procedura "cererii de ofertă". Firmele care în 2009 au executat lucrările la unităţile şcolare sunt vechi colaboratoare ale municipalităţii: SC Corbeşti, Elcont, Deni-Flor, Rivara etc. Valorile alocate pentru fiecare lucrare în parte sunt infime, comparativ cu alţi ani, dovadă că în 2009 doar două lucrări noi contractate au depăşit 1 milion de lei (lucările de la Şcoala "Octavian Goga", respectiv Teatrul de Stat Oradea).
Servicii contra servicii?!
În ceea ce priveşte achiziţia de servicii, pentru anul trecut s-a apelat la peste 30 de firme. S-au plătit aproape 80.000 de lei pentru firma Rodac, care are obligaţia să asigure paza imobilelor AIO, alţi peste 50.000 lei au făcut obiectul unor servicii de organizare seminar, procedura de selecţie a firmei TH Top Hotels fiind "cumpărare directă". În plus, AIO a încheiat cu Urbana pe doi ani un contract de vidanjare, tot în urma aplicării procedurii de "cumpărare directă", deşi municipalitatea a depus toate eforturile pentru a elimina acest operator de salubritate de pe piaţă.
Anul 2009 nu a fost un an de criză, aşa cum s-a clamat de către edilul orădean, dovadă cei 1.458.003 lei cheltuiţi pentru diferite produse, de la roabe, la produse de curăţenie. Astfel, în 11 cazuri s-a recurs la procedura de "cumpărare directă". AIO a achiziţionat astfel camere de supraveghere casierie şi hol direct de la firma SC Dec SRL, în valoare de 8.428 lei.
Alţi 109.171 lei au fost cheltuiţi pentru achiziţia de materiale de curăţenie pentru imobilele AIO, furnizorul fiind SC Vest Sport, care a mai încasat 29.201 lei pentru un contract de achiziţie aspiratoare folosite la Bazinul Acoperit.
Totodată, anul trecut s-au cheltuit 683.474 lei pentru serviciile de proiectare. Firma Pro-Arh s-a ales cu cinci contracte în valoare de 424.830 lei, majoritatea încheiate după parcurgerea procedurii de "cumpărare directă".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.