Interviu cu prof. univ. dr. Vasile Muscă - "La Universitatea orădeană contabilul de C.A.P. şi inginerul ratat au devenit mari profesori"
Prof. Univ. dr. Vasile Muscă este şeful Catedrei de Istoria filozofiei antice şi medievale de la Facultatea de Istorie şi Filozofie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai". A absolvit Liceul "Emanuil Gojdu" din Oradea. A publicat 12 cărţi şi numeroase studii şi articole în publicaţii de specialitate, a participat la mai multe cursuri de specializare la Universităţile germane de la Heidelberg şi Tubingen, este membru al Uniunii Scriitorilor.
- Sunteţi orădean, dar aţi trăit în Cluj-Napoca o perioadă îndelungată, unde aţi şi realizat o carieră prodigioasă în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. V-aţi întors nu demult în Oradea. Aşa că v-aş întreba ce vi se pare că-i lipseşte Oradiei?
- Nu sunt orădean prin naştere, dar mi-am petrecut aici o bună parte din copilărie şi tinereţe. Apoi cariera mea profesională ca profesor de filozofie s-a desfăşurat în cadrul Universităţii clujene. De vreun an mi-am luat un apartament în Oradea, astfel că trăiesc de atunci şi aici. Desigur, Oradea de acum este cu totul altceva, şi în bine, dar şi în rău, faţă de cea a copilăriei şi tinereţii mele. La întrebarea ce-i lipseşte Oradiei de azi, aş putea răspunde direct în spiritul întrebării: un primar cum a fost Emil Boc pentru Cluj-Napoca şi un rector precum este Andrei Marga pentru Universitatea clujeană.
- Credeţi că mai sunt speranţe ca în viitorul nu foarte îndepărtat Universitatea din Oradea să-şi spele imaginea de tiparniţă de diplome?
- Problema sesizată de dumneavoastră este corectă, dar fiecare universitate de astăzi este o tiparniţă de diplome mai mult sau mai puţin acoperite. Insinuaţi cumva că cea din Oradea scoate diplome mai puţin acoperite? E posibil să fie şi aşa, dar marea problemă a Universităţii din Oradea, ca şi a altora mai tinere din ţară, mi se pare că este cu totul alta, anume cea a profesorilor. Studenţii vin şi pleacă, profesorii rămân. Performanţele lor dau calitatea universităţii. Nu cred că se poate aşa cum s-a întâmplat la Universitatea orădeană ca din contabilul unui C.A.P. desfiinţat sau din inginerul ratat al unei întreprinderi falimentare să scoţi peste noapte un mare profesor universitar. Aici cred că ar fi multe de corectat.
- Ce rol mai poate juca filosofia în societatea de consum?
- Dacă rolul filozofiei într-o societate de consum nu a putut fi probat prin prezenţa sa în societate, s-ar putea ca aceasta să se poată realiza mai bine
în absenţa socială a filozofiei. Probabil că ne vom da seama care este rolul şi importanţa filozofiei atunci când aceasta va lipsi total din societate. Sper să nu se ajungă aici.
- V-aţi putea imagina şi o altă concepţie şi organizare a studiului filozofiei decât cea practicată azi în universităţi?
- Desigur, sunt de imaginat mai multe şi diferite scenarii privind studiul filozofiei în universitate şi acestea pot fi evident şi altele decât cea în uz acum. Ce mi se pare important este că eu nu-mi pot închipui - la fel ca şi alţi intelectuali de aceeaşi formaţie ca mine - o universitate ca instituţie de cultură în afara studiului filozofiei. Nucleul cultural al unei universităţi este dat de facultatea de filozofie. Dar dacă universitatea vrea să fie şi altceva decât o instituţie de cultură, atunci se poate şi fără filozofie.
- Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici sunt exemple de filozofi care s-au implicat mai mult sau mai puţin în activitatea publico-politică. Cine a avut de câştigat din treaba aceasta?
- Cei înşiraţi de dumneavoastră sunt fără îndoială intelectuali de primă mână implicaţi în diferite moduri în activitatea social politică. Nu ştiu cât a câştigat aceasta prin prezenţa lor. Mai degrabă cred că aş putea spune cât au pierdut aceştia implicându-se într-un proiect de ameliorare socială care până acum a eşuat. Şi Platon a vrut să schimbe lumea la vremea sa după chipul utopiei sale şi nu a reuşit.
- Ştiu că vă intersectaţi în tinereţe pe la biblioteca de filozofie cu Ion Cristoiu şi că i-aţi fost profesor lui Cornel Nistorescu. Ce amintiri vă leagă de cei doi?
- Mă întrebaţi de cei doi ziarişti astăzi consacraţi ca nume mari ale presei româneşti: Ion Cristoiu şi Cornel Nistorescu. Primul mi-a fost coleg mai mic cu doi ani, fiind în acelaşi an cu Andrei Marga. Am reţinut în ceea ce-l priveşte pe Ion Cristoiu imaginea unui pasionat al studiului. Toată ziua la biblioteca facultăţii, dar şi pe coridorul din faţa bibliotecii, unde se agăţau fetele în pauză. Cornel Nistorescu mi-a fost student la Filologie. Serios, talentat, preocupat de literatură şi, fără îndoială, mare cititor de carte ca şi Ion Cristoiu.
- În final, spuneţi-ne la ce proiecte lucraţi şi pe când o lansare de carte în Oradea?
- Lucrez, ca de obicei, concomitent la două teme. O carte despre debuturile kantiene ale filozofiei româneşti, şi cealaltă, privind romantismul timpuriu al filozofiei germane. Mi-ar face plăcere ca prin toamnă să le pot prezenta şi în faţa publicului orădean.
nu e vina profesorului si a autorului ca spitalul 6 are conexiune la internet.
prostu daca nu-i fudul parca nu-i prost destul. pe forumul crisanei s-o adunat un fan club de prosti in toata regula. de fapt ce va deranjeaza? c-o zis un prof de la cluj ca la Sorbonica or devenit profi contabilu de la cap si ingineru ratat? vreti exemple? va dau io exemple si va dau si muian daca deschideti gura ca nu-i asa ca stie tot orasu. numa la mediu, textile si drept sa va zic cati analfabeti cunosc cu diploma. sau vreti la medicina si st economice? sa va zic cat ii pretu la examen la bumbu? crisana are curaju sa spuna adevaru despre universitate. O avut si pe vreme lu Unchiu si are si acuma, care-i problema, daca nu s-ar scrie n-am sti ca-i asa? bravo, ma ziar cu coaie!
Pentru cei care nu cred in libera iexprimare decat atunci cand le convine, propun ca restu lumii sa citeasca numa texte scrise de super-inspirati si super-destepti,si numa daca ne permit ei.O sa va laudam destepaciunea, pacatele nostre, si sa ne iertati ca iexistam. De fapt, noi nu va meritam, dar va compatimim, blidarei de plastilina invadati de musculite kkrisite
Profesorul Musca pune degetul pe un trist adevar legat de Universitatea oradeana.Reactiile unor sunt incalificabile si cred ca libertatea de exprimare,inclusiv pe forum,ar trebui sa fie dominata de bun simt,in caz contrar,transformam totul intr-un circ de prost gust.
Ma bucura aceasta discutie care depaseste limitele provinciale cum zicea bine cineva mai sus ale Oradiei si ale presei oradene. In general nu prea intalnesc interviuri in presa locala. Ar fi interesanta o serie de dialoguri si cu personalitati locale si cu oameni de cultura sau politici care mai vin la Oradea. Pacat ca sunt permise pe site injurii care lasa un gust amar cititorilor. Felicitari autorului si profesorului care a pus punctul pe i in multe privinte!
Nu-ti dam bani si nici valuta/ Vrem o musca sa te ..ta/ Tov.blidaru te iubim/ Ca ca tine nu gasim/ Cel mai tare ziarist / Filfizon si-un pic ...ist/ morega, aciduzzu si restul sa completeze rimele, ca e destepti si noi prosti.
Nu ma intereseaza injuraturile nimanui si probabil ca m-as fi limitat la un singur comentariu, daca n-as fi vazul la forumistul Ion, devenit ulterior cel cumplit, acelasi urlet de om muscat de sarpe in momentul care sare in apararea univ oradene. Ba chiar mai mult sare si-n apararea ziarului ceea ce denota clar ca face parte din redactia acestuia, motiv in plus sa se umple de penibil. Despre univ oradeana nu mai reiau. De ziarul pe care-l apara angajatul Ion cel cumplit ( o fi cumplita sclavia la asa patroni?)nu pot spune ca e o fituica sau mai bine zis nu e tot timpul o fituica. Pretentii de mari jurnalisti cultivati pe bancile univ oradene am vazut ca n-avem cum sa avem. Dar macar putina decenta daca nu e cultura si inteligenta. Iar daca colegul Musca spunea despre profesorii ratati de la univ Oradea, aici ma tem ca s-a pripasit ziaristul ratat. Nu puteau decat niste mameluci complexati, absolventi de Oradea cu aere de redactori, sa aiba asemenea reactii. Locul unor exemplare ca Ion, angajat intr-o cumplita sclavie la patronii sai, ar trebui sa fie doar pe forum pentru ca acesta e locul lui, daca scrierile unor inculti pot avea si ele locul lor. Sanatate mentala!
Intamplarea, si poate mai mult decat intamplarea, face sa il cunosc pe prof Musca cu care am fost coleg. Ce spune dansul in interviu sunt realitati cunoscute in toata tara, dar pe care tot mai putini au curajul sa le spuna. Buhul universitatii oradene s-a dus peste tot, la fel ca aceleia din Iasi, Arad sau Spiru Haret. S-ar putea ca unii absolventi de Oradea sa fie lezati de adevarurile spuse de profesor. Altfel nu imi explic urletul ca din gura de sarpe a forumistului, Unchiu. Intr-adevar de asta e plina univ oradeana, de unchi, nepoti, scoacre, cumnate, amante si de ce spunea prof, ingineri ratati si contabili de CAP. In prima faza m-as fi asteptat la un val de solidaritate cu pozitia prof. Musca, dar mi-am revenit repede din naivitate. Publicul acestui ziar poate fi in buna masura absolvent de diplome pt care s-au sacrificat, vitei, berbeci, oite. Cam asta a si iesit de pe bancile facultatilor oredene, vitei, berbeci si oite. Asa ca e de explicat reactia forumistilor care daca tot au rupt pixul pe la examene, au ocazia aici pe forum sa scrie cam tot atatea randuri cate au si citit in viata lor. Fie-le tarana grea acestor falsificatori de competente!
hehehe, s-a atacat impotentul retardat mintal. dobitocule, nu vezi ca nu tii la tavaleala, de ce te bagi in hora? ”oradeni cinstiti”? ba, judet de hotomani, voi sa nu vorbiti de cinste! zi bihorean ca zici hot prost si inchipuit, exact ca tine, pulica franaru! cat despre batut capul, limbric amnezic, adu-ti aminte ca tu m-ai starnit cu scuipatul tau de cioroi puturos si urduros ce esti de cand te-a fatat ma-ta. aciduzzu nu ataca, el doar plezneste atunci cand ies din rand plavanii! mars la batut tarusi cu curul, dupa cum ziceam, ca alta parte vie n-ai!
Vezi sa nu faci acid la stomac, plavan cu diploma, de atata rautate cata zace in tine. "intamplarea face sa cunosc atat autorul interviului cat si pe intervievat." serios? pai atunci ar trebui sa-ti dai numele, ghiocel fara boase ce esti, forumist cu coloana de limbric intestinal, sa vedem ce personalitate esti.oi fii si tu licentiat al unei facultati de prestigiu, un hegel de petza, care-i place sa se pupe in fund singur, defect profesional.daca nu-ti place oradea, pleca de aici mai, fiul durerii.altfel poate te prind cativa oradeni cinstiti si te bat la fund sa-ti vina mintea la cap…apropo, daca suntem redusi mintal, de ce iti bati capul cu noi?si daca crisana e o fitzuica, de ce o citesti?adevarul…doare, pigmeule intelectual