Instituţiile de cultură îşi aruncă „balastul” de pe scenă - Rându-ntâi trage cortina, ultimul – stinge lumina
Conducerea Consiliului Judeţean Bihor a decis desfacerea contractelor de muncă pentru 39 de salariaţi ai instituţiilor de cultură subordonate. Ieri, aleşii judeţeni au semnat deciziile de desfacere a contractelor de muncă pentru primele cinci dintre instituţiile de cultură din Bihor. Cele mai afectate sunt Filarmonica şi Teatrul de Stat Oradea, care vor trebui să renunţe la 11, respectiv 10 angajaţi. Nu va fi afectat colectivul revistei Varad.
Consiliul Judeţean Bihor s-a reunit ieri într-o şedinţă extraordinară, care a avut ca obiect atât o rectificare negativă de buget, dar şi implicit o reducere a personalului din subordine. Reducerea de personal vizează doar instituţiile de cultură, ieri pe ordinea de zi aflându-se modificările de organigramă a Teatrului de Stat Oradea şi Teatrului de Stat pentru Copii şi Tineret, a Muzeului Ţării Crişurilor, Filarmonicii Oradea, respectiv a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai". Astfel, s-a decis ca de la Filarmonica Oradea să plece efectiv 11 persoane, de la Teatrul de Stat vor fi concediaţi zece angajaţi, de la Arcadia trei, de la Bibliotecă cinci, iar de la Muzeu şase. "Am încercat să-i protejăm pe cei 60 de actori. Va pleca un regizor, un şofer, un pompier etc., în general personal auxiliar", ne-a declarat Lucian Silaghi. La Filarmonica Oradea s-a decis, de comun acord, desfiinţarea contractelor de muncă ale celor care aveau cumul de funcţii sau erau pensionari ori se puteau pensiona anticipat. De la Arcadia se vor desfiinţa un post de consilier juridic, un post de actor mânuitor păpuşi de la secţia maghiară, respectiv un tâmplar. De asemenea, pentru Muzeul Ţării Crişurilor s-a decis desfiinţarea a şase posturi, urmând să plece un referent de la compartimentul administrativ, un muzeograf de la Secţia de Artă, doi paznici, un supraveghetor de la Secţia Istorie, un muzeograf de la Secţia Muzee Memoriale. De asemenea, urmează să mai plece un angajat de la Centrul Judeţean pentru Păstrarea şi Promovarea Culturii Populare, doi de la Şcoala Populară de Artă "Francisc Hubic" şi încă unul de la Revista Familia. Nu vor fi afectaţi cei trei salariaţi de la Revista Varad.
Votarea acestor noi organigrame cu personal redus a provocat discuţii aprinse în cadrul şedinţei CJ Bihor, totul transformându-se într-o dispută politică între reprezentanţii partidelor din opoziţie şi putere. Consilierii democrat-liberali au acuzat conducerea judeţului că aceste măsuri trebuie luate din cauza managementului defectuos. "Am votat o rectificare de buget negativă, unde avem un deficit de 1,2 milioane euro. Nu Guvernul a provocat acest deficit, ci l-a făcut managementul defectuos al conducerii CJ Bihor", a acuzat Nicolae Aniş, consilier PD-L. În replică, vicepreşedintele CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc, i-a acuzat pe democrat-liberali că au o strategie falimentară şi le-a cerut să vină cu bani pentru proiectele din Bihor. "Nu faceţi decât să plângeţi pe umerii culturii. Aveţi o strategie falimentară. Ţara este dusă de râpă şi nu noi am adus-o aici. Ar trebui să veniţi cu soluţii şi să aduceţi bani pentru judeţ", a fost replica dată de Dumitru Voloşeniuc consilierilor PD-L.
Cum reducerile de personal sunt, în primul rând, o decizie impusă de Guvernul Boc, consilierii democrat-liberali s-au văzut nevoiţi să voteze şi ei noile organigrame, cu o singură excepţie, consilierul PD-L Marcel Tarţa, care s-a abţinut la patru dintre instituţiile de cultură.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.