Iniţiativa primarului Ilie Bolojan de a muta Muzeul în Cetate, din nou respinsă - Înfrânt a doua oară
Proiectul privind mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetatea Oradea a fost respins pentru a doua oară. Orice încercare a executivului orădean de a mai introduce o astfel de iniţiativă pe ordinea de zi s-ar mai putea face abia peste şase luni, când însă ar fi tardiv.
După ce joi seara, un grup de oameni de cultură au pichetat Primăria Oradea în semn de protest, ieri, acelaşi grup, în frunte cu scenografa Violeta Bara, criticul de teatru Elisabeta Pop şi Cătălin Popa, reprezentantul Academiei Civice, a înmânat celor 26 de consilieri orădeni prezenţi la şedinţa extraordinară a Consiliului Local Oradea o scrisoare deschisă. Semnatarii, Asociaţia Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor; Uniunea Artiştilor Plastici - Filiala Oradea; Facultatea de Arte a Universităţii Oradea; Fundaţia Academia Civică - Filiala Bihor; Asociaţia Kiwanis Art - Filiala Oradea au subliniat faptul că MŢC se află în postura ingrată de a fi muzeu regional, al cincilea ca valoare din ţară, de facto închis şi în aşteptare de peste şapte ani de a ocupa un spaţiu nou, structurat relativ conform nevoilor sale. "Strămutarea încă nu a avut loc, că deja se prefigurează perspectiva unei alte strămutări, deci a altor ani de nefuncţionare! Din motive de fragilitate, aceste exponate au nevoie, pentru a fi conservate şi prezentate publicului, de un microclimat specific, greu de realizat în cadrul Cetăţii Oradea, din motive structurale ţinând de aceasta sau doar cu costuri enorme şi rezultate incerte în privinţa conservării. În plus, ambientul Cetăţii Oradea, de tip medieval, nu este sub nicio formă adecvat tipului de exponate aflate în patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor. Cetatea poate fi valorizată individual, într-un mod specific şi extrem de atractiv, cum s-a întâmplat cu cea de la Alba Iulia, care nu conteneşte să atragă turiştii", se menţionează în documentul remis aleşilor locali, înainte de şedinţa de CLO.
Raţiunile economice nu au convins
Chiar dacă toată lumea se aştepta ca executivul să-şi retragă materialul de pe ordinea de zi, primarul Ilie Bolojan a refuzat acest lucru. "În aceste zile s-a discutat destul de mult despre acest subiect. Discuţiile au un rol benefic şi vor genera ca lucrurile să funcţioneze", a fost prima intervenţie a primarului. Acesta a amintit, în continuare, că această propunere ţine de raţiuni economice, de aspecte ce ţin de cheltuirea banului public. "Noi, în cursul anului viitor, vom avea un spaţiu de 11.200 mp disponibil în Cetate. Acesta trebuie să se umple cu activităţi care să se autosusţină, să nu devină o sursă de cheltuială şi să genereze un flux de turişti", a explicat Bolojan situaţia Cetăţii. El a amintit în continare că 2.000 mp, din Cetate, sunt destinaţi oricum unui Muzeu al Cetăţii şi al Istoriei Oradiei, dar tot mai rămân 5.500 mp, care trebuie ocupaţi cu „funcţiuni care să se autosusţină". "Nu mutăm Muzeul, ci creăm premizele ca CJ Bihor să ia în serios această decizie. Ar fi o decizie în interesul Oradiei, nu ar mai fi trebuit să luăm bani de la Primăria Oradea pentru exponate şi spaţiile conexe", a explicat edilul. Acesta le-a reamintit consilierilor locali că decizia trebuie luată acum, deoarece, peste şase luni, lucrările în Cetate vor fi prea avansate ca să se mai poată schimba destinaţia. La fel ca şi la cealaltă şedinţă a CLO, consilierul Cristian Puşcaş (PDL) a reamintit faptul că nu exsită o solicitare scrisă din partea CJ Bihor pentru a muta Muzeul în Cetate. În plus, Puşcaş a precizat faptul că CJ Bihor a primit de la Ministerul Mediului un punct de vedere negativ. Înainte de vot, viceperimarul Ovidiu Mureşan a fost nevoit să ofere o explicaţie, după ce la precedenta şedinţă a CLO, a susţinut în numele PSD Bihor mutarea Muzeului în Cetate. "Înainte de şedinţa CL am avut o înţelegere la nivelul PSD Bihor. Între timp, la începutul săptămânii, a avut loc o analiză a CJ Bihor şi s-a constatat că nu există voinţă politică majoritară. De aceea, grupul social-democrat nu consideră oportună această hotărâre, deoarece rămâne fără obiect", a spus Ovidiu Mureşan. Proiectul a fost supus la vot, iar 12 consilieri (grupul liberal şi democrat-liberalul Cristian Ile au votat "pentru". Cristian Puşcaş şi Adelina Costea (PDL), respectiv Debelka Boglárka (PSD) au votat "împotrivă", restul aleşilor, UDMR şi PSD, s-au abţinut de la vot. Cum pentru a trece era nevoie de 18 voturi "pentru", proiectul a căzut.
Bravo.Nu are ce sa caute un muzeu asa de mare in cetate.Locul lui este in spatiul unde a fost Garnizoana