Lucrările la grupul social şi incinta tehnologică a centralei termice de la Şcoala cu clasele I-VIII din Ineu de Criş sunt în toi şi nu par că se vor încheia în curând, în ciuda angajamentului firmei constructoare care a asigurat echipa mixtă formată din reprezentanţii Prefecturii, ai Inspectoratului Şcolar şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, care a controlat şantierul la începutul toamnei, că acestea vor fi finalizate până la 15 octombrie a.c.

 

Deşi fosta directoare adjunctă a şcolii din Ineu, Ioana Constatin, susţinea că suma iniţială alocată lucrării urma să fie suplimentată încă din perioada în care la conducerea şcolii era profesoara Sanda Radu, cu peste un miliard de lei vechi, nici conducerea ISJ Bihor şi nici administraţia locală, respectiv primarul Dumitru Togor, nu confirmă aceste supoziţii.

 

Fără fonduri suplimentare pentru finalizarea lucrării

Mai ales că, această sumă ar fi majorat costurile construcţiei la peste 4 miliarde de lei vechi, adică de la valoarea de aproximativ 500 de euro pentru mp construit la peste 800 de euro, pentru aceeaşi construcţie. Potrivit informaţilor furnizate de Biroul de Investiţii din cadrul ISJ Bihor, lucrările la Şcoala din Ineu ar fi în valoare de 262.189,13 lei plus TVA şi nici nu se pune problema suplimentării acesteia. "Nu a fost vorba despre niciun act adiţional de suplimentare a sumei, nu este şi nici nu va fi", a precizat Călin Fericean, coordonatorul Biroului de investiţii din cadrul ISJ Bihor. Aceeaşi precizare ne este furnizată atât de fosta conducere a unităţii şcolare, reprezentată de Sanda Rada, pe vreme căreia a fost contractată lucrarea, cât şi de primarul Dumitru Togor, respectiv administratorul firmei constructoare, Dumitru Pop. "Singurul act adiţional care a fost încheiat este cel prin care i s-a solicitat firmei contractante urgentarea ritmului lucrărilor, act ce a fost încheiat la începutul lunii septembrie", a mai adăugat Fericean. Conform respectivului document, în caz de nefinalizare a lucrărilor din culpa constructorului până la data de 15 octombrie 2009, acesta va datora penalităţi în cuantum de 1% din valoarea contractată, în favoarea beneficiarului lucrării, pentru fiecare zi de întârziere.

 

La Şcoala din Botean, cade ploaia din tavan

 

Nici Şcoala cu clasele I-VIII din satul Botean nu arată prea bine, lucrările fiind executate în mare parte de mântuială. Profesoara de sport Ioana Constantin susţine că s-au folosit în mod nejustificat 100.000 de lei pentru reparaţii, care în acest moment sunt departe de a fi terminate. Mai mult, pe tavanul sălii unde funcţionează grădiniţa se pot observa urmele lăsate de ploaie. De asemenea, caloriferele montate deja în sălile de clasă în aşteptarea introducerii încălzirii centrale, pot în orice moment să pericliteze siguranţa fizică a copiilor care învaţă aici. Pe de altă parte, nici primarul comunei Ineu nu este mulţumit de modul în care constructorul se achită de sarcini. "Lucrarea nu este gata, iar recepţia acesteia nu va fi făcută decât atunci când totul va fi în regulă", a precizat Dumitru Togor, primarul comunei Ineu, care de altfel s-a declarat nemulţumit de calitatea investiţiei de la şcoala din Botean. "Am achitat 60% din suma prevăzută în contract, iar restul va fi virat doar la încheierea lucrărilor", a mai adăugat Togor.

 

Lucrările vor fi gata... când vor fi finalizate

Potrivit administratorului firmei S.C. Durpex Construct, Dumitru Pop, acesta a dat asigurări că lucrările la Şcoala din Ineu vor fi terminate până la finele acestei luni, în măsura în care condiţiile meteorologie vor fi favorabile. Cât priveşte lucările de la şcoala din Botean, Pop susţine că acestea sunt finalizate, fiind executate conform caietului de sarcini care a fost întocmit pentru reabilitarea clădirii. "Nu avem nicio vină în privinţa faptului că în şcoala din Botean plouă. Conform caietului de sarcini, nu era prevăzut să se realizeze lucrări la şarpanta şi acoperişul clădirii", a specificat acesta. Clădirea mai are nevoie, însă, şi de lucrări de subzidire, ce nu au fost cuprinse nici ele în caietul de sarcini. Acesta este şi motivul pentru care au apărut fisuri în pereţii şcolii, este de părere administratorul firmei executante.

 

 

Până la încheierea lucrărilor, elevii din Ineu şi profesorii vor trebui să folosească în continuare aceleaşi toalete insalubre din curtea şcolii, care oricând pot produce focare de infecţie, şi să se încălzească tot la sobele pe lemn, care nu sunt în cea mai bună stare de funcţionare. Pentru cei din Botean lucrurile sunt şi mai delicate, vina fiind pasată dintr-o parte în alta, iar copiii se pot trezi cu caloriferele în braţe în vreme ce din tavan cad picături de ploaie...