Cea mai recentă lucrare publicată sub semnătura ambasadorului George Cristian Maior aduce cititorilor o colecţie inedită de articole publicate între anii 2005 şi 2009. Confirmat din punct de vedere ideatic de numeroasele lucrări publicate, intervenţii sau luări de poziţie cu privire la evoluţiile "lumii internaţionale în care trăim" autorul desfăşoară un regal de idei, care vine să ofere importante răspunsuri în legătură cu zbuciumatul început de secol XXI.

Echilibrul puterii în era globalizării poate fi considerat prologul lucrării, autorul expunând o solidă cunoaştere a fenomenului geopolitic. Ideea generală concretizându-se prin faptul că în raporturile de putere este nevoie ca "balanţa" să fie în stare de echilibru pentru a avea pace sau stabilitate în relaţiile internaţionale.
Perioada care a urmat după sfârşitul comunismului a suscitat interesul autorului, care consacrându-i un spaţiu extins de analiză, susţine în articolul "Lumile Post - Post" faptul că derivatul politic şi ideologic al "post - Războiului Rece" a fost "post-comunismul" cu toată gama de problematici legate de perioadele de tranziţie economică şi politică.
Preocupat de tot ce a însemnat 11 septembrie 2001, George Maior oferă propria sa viziune despre cum să înţelegem lumea internaţională în care trăim, ulterior petrecerii acestui zguduitor eveniment. Maior relatează în acest capitol şi propria experienţă a zilei de "11.09" care l-a surprins la Bruxelles, în sediul NATO.
Un alt articol care îndeamnă la o reflecţie profundă vis-a-vis de temele aduse în lumina reflectoarelor este "Non-Statul". George Maior constată că agresiunea şi violenţa, ca forme extreme ale instabilităţii şi insecurităţii în universul politic internaţional, au ca actor principal "nonstatul" şi nu statul. Totuşi autorul concluzionează că nu se pune problema de diminuare a rolului statului în relaţiile internaţionale, "Marea" geopolitică, care fixează structurile profunde ale ordinii internaţionale, rămânând conturată în jurul statului.
Parcurgând "Noua Geopolitică. Petrol şi politică în secolul XXI" aflăm că lupta pentru controlul rutelor petroliere se duce în prezent între actorii din regiune - Rusia, China, Iran - SUA şi Uniunea Europeană, în timp ce în marja acestui nou "Great Game" pendulează actori regionali importanţi precum Turcia, care şi-a sporit cooperarea în domeniul energetic cu Rusia, dar a lansat şi o politică de apropiere de Uniunea Europeană în vederea unei posibile integrări în această organizaţie.
Lucrarea se încheie cu o serie de articole care deschid o poartă spre o lume inaccesibilă oricărui tip de cititor. În "Lumea umbrelor" autorul relevă, printr-o portretizare a unui iscusit fost şef de servicii secrete, cât de importantă este legătura dintre munca de informaţii şi diplomaţie.
"Epilogul" lucrării Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI nu putea fi altfel decât surprinzător, George Maior făcând referire la unul dintre lucrurile ştiute de către foarte puţină lume, că, înainte de a fi executat, Saddam Hussein a scris o poezie, în opinia diplomatului, ea putând fi privită ca având un mesaj criptat sau doar o tendinţă de martirizare a dictatorului irakian.

Câtă gândire strategică se găseşte în relaţiile internaţionale din secolul XXI şi câtă certitudine, se poate afla doar parcurgând paginile unei cărţi care vine să răspundă unor complexe întrebări, de care societatea în ansamblul ei, este ombilical legată.