În condiţiile în care unele străzi din zona 0 de impozitare a oraşului nu se deosebesc cu nimic de un drum de ţară, conducerea liberală a Primăriei Oradea a găsit oportun să asfalteze o stradă pe care în 20 de minute abia au trecut două TIR-uri. Artera nou asfaltată leagă Calea Borşului de strada Matei Corvin şi a fost executată la parametrii calitativi excepţionali de către firma Selina, folosind o cantitate impresionantă de mixtură asfaltică. Întreaga lucrare se ridică la suma de 2,5 milioane lei.

 

Sute de străzi aflate în zona centrală, locuite de mii de orădeni plătitori de taxe şi impozite, aşteaptă de ani buni să fie incluse pe agenda de priorităţi a Primăriei Oradea. Din păcate, administraţia liberală are un mod ciudat de a vedea lucrurile, numeroase decizii luate contravenind flagrant nevoilor cetăţenilor Oradiei. Astfel, o stradă la nici cinci minute de Piaţa Cetate, Ion Raţiu, aflată în zona 0 de impozitare, pentru care riveranii plătesc sute de lei impozit pe clădiri şi terenuri, nu a fost niciodată asfaltată, noroaiele, gropile din drumul cu aspect de ţară fiind o realitate greu de suportat pentru locuitorii din zonă. În schimb, la marginea oraşului, la limita cu Sântion, muncipalitatea a preluat un drum pe care s-a angajat să-l reabiliteze din temelii. Fără să organizeze nicio licitaţie, administraţia locală a încredinţat lucrarea firmei Selina, care, surprinzător, de această dată, s-a grăbit să se achite cu brio de sarcina dată. În condiţiile în care în oraş mai toate lucrările făcute de Selina aveau câte un cusur, noul drum din mijlocul câmpului pare să fie executat ca la carte. Nici nu se putea altfel, în condiţiile în care s-a folosit în medie 8 cm de balast, apoi 25 cm de balast stabilizat şi în final s-a mai aşternut 10 cm anrobat bituminos. Şi lucrarea nu este încă finalizată, peste aceste straturi urmând ca la primăvară să se mai toarne şi stratul de uzură. Potrivit informaţiilor oferite de către reprezentanţii Primăriei Oradea s-au folosit 2.189 tone de mixtură asfaltică, întreaga investiţie fiind evaluată la suma de 2,5 milioane lei. În ce priveşte calitatea lucrărilor, după atâtea straturi de asfalt e greu de precizat dacă fundaţia a fost sau nu bine realizată. La prima vedere, cu mici excepţii, lucrarea pare bine executată. Din păcate, apare o altă problemă: justificarea unei astfel de investiţii în condiţiile în care drumul respectiv, cu o lungime de 1.471 metri lineari, nu deserveşte niciun depozit. Singura firmă care se află pe acest traseu este Frigoexpres, situată chiar la intersecţia cu E 60, însă aici municipalitatea a omis să amenajeze o porţiune de 50 de metri. În rest, în cele 20 de minute cât am stat pe acest tronson abia şi-au făcut apariţia două TIR-uri.

 

Primăria Oradea este campioană la astfel de proiecte, care într-un an de criză nu se justifică. Amintim şi proiectul de înfrumuseţare a intrărilor din oraş, de pe B-dul Dacia. Aici, administraţia locală i-a încredinţat tot firmei Selina o lucrare de 200.000 lei, care presupune scoaterea betoanelor şi montarea unor noi borduri de pe axul cental. "Nu este oportun ca într-un moment de criză să faci astfel de investiţii. Nici nu se justifică. Abia vezi un TIR - două trecând la un interval de o oră pe drumul de pe lângă Frigoexpres. Nici pe Bulevardul Dacia lucrarea nu se justifică, în condiţiile în care nu s-a rezolvat problema stringentă legată de trecătorii care folosesc neregulamentar aceste zone", a declarat Mircea Matei, secretar general al PD-L.