Începând de ieri, în Piaţa Ioşia Nord din Oradea a demarat sacrificarea mieilor, activitatea urmând să se desfăşoare până sâmbătă, inclusiv. Animalele sunt sacrificate potrivit criteriilor impuse de Uniunea Europeană, cu ajutorul a două asomatoare.

La fel ca în ultimii ani, în Bihor au fost autorizate două puncte de sacrificare a mieilor, unul, în Oradea, în Piaţa Ioşia Nord, iar altul, în Beiuş. Condiţiile în care animalele sunt sacrificate sunt la fel ca anul trecut. Mieii sunt examinaţi atât ante mortem, cât şi post-mortem de către grupul de medici veterinari detaşaţi de către DSVSA Bihor. Cumpărătorul predă mielul măcelarilor, accesul în hală fiind permis doar acestora şi medicilor veterinari. În spaţiul destinat sacrificării au fost instalate, încă de anul trecut, două asomatoare cu ajutorul cărora mieii sunt ucişi în 25 de secunde. După tranşare, mielul ajunge apoi la client. Randamentul de tăiere este de circa 52%, adică omul pleacă acasă cu aproximativ jumătate din greutatea mielului cumpărat viu. Ieri, în prima zi de sacrificare, orădenii nu s-au înghesuit să îşi cumpere miei, până la orele amiezii fiind vândute aproximativ 50 de animale. Potrivit directorului RAPAS, Ioan Hirţe, în prima parte a zilei s-au prezentat pentru sacrificare circa 400 de animale, dintre care doar o mică parte a fost comercializată. Pentru că anul acesta Paştile Catolic este, din punct de vedere calendaristic, mai devreme decât de obicei, mieii sunt mai mici, iar o parte din ciobani preferă să aştepte până la Paştile Ortodox pentru a-i vinde. "Sacrificarea se desfăşoară în condiţii bune şi există personal suficient. Ciobanii care vin cu animalele trebuie să plătească o taxă de 9 lei pentru fiecare miel sacrificat, clientul neavând alte obligaţii", a declarat Ioan Hirţe, directorul RAPAS. Pe lângă cheltuielile pe care le au de suportat proprietarii de animale, măcelarii trebuie, la rândul lor, să îşi închirieze echipamentul şi spaţiul unde lucrează. În ceea ce priveşte preţurile, anul acesta un kilogram de miel porneşte de la suma de 12 lei, aproximativ la fel ca anul trecut. Dacă pentru Paştile Catolic au fost stabilite trei zile pentru sacrificarea mieilor, pentru Paştile Ortodox, când se aşteaptă ca cererea să fie mai mare, sacrificarea animalelor se va face în decursul a patru zile.