Proiectul de reabilitare a clădirii Primăriei Oradea va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa de joi, 28 iunie, după care va fi demarată procedura de licitaţie. Municipalitatea estimează că lucrările, evaluate la 19,5 milioane lei fără TVA, vor dura doi ani şi are ca scop transformarea părţii din faţă a imobilului în punct de atracţie turistică.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, până acum au fost realizate primele două etape pentru reabilitarea clădirii Primăriei: studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. „După aprobarea în ședința de Consiliu Local, urmează să desfășurăm procedura de licitație. Durata estimată a lucrăruilor de reabilitare atât în interior, cât și în exterior este de doi ani, iar valoarea lucrărilor este de 19,5 milioane lei”, a menţionat Bolojan. Edilul susţine că prin această investiţie, se urmăreşte ca, pe lângă funcţia actuală, primăria să devină un punct de atracţie turistică. Mai exact, proiectul vizează punerea în valoare a clădirii pentru a realiza un circuit turistic în următoarele spaţii publice: accesul principal în primărie dinspre Piața Unirii, scara de onoare în trei rampe, coridorul principal de la etajul I, Sala Mare „Traian Moșoiu”, Sala Mică „Rimler Karoly” și antecamera acesteia, precum şi actualul birou al consilierilor primarului. Pentru realizarea acestui circuit turistic se vor executa următoarele lucrări: amenajarea unor spații din cadrul Primăriei (aripa dinspre Piața Unirii) cu destinație turistică; readucerea la forma inițială a sălii de consiliu Traian Moșoiu (incluzând reamenajarea în formă de amfiteatru-semicerc a mobilierului) și consolidarea acoperișului acesteia; readucerea la forma inițială (dinaintea bombardamentului) a acoperișului clădirii - aripa dinspre Piața Unirii, partea centrală și aripile laterale, precum și realizarea de reparații la întreg acoperișul clădirii, reabilitarea fațadelor exterioare și interioare, inclusiv a Turnului Primăriei.

Proiectul de reabilitare a imobilului a fost prezentat de arhitectul Pafka Ernest, reprezentant al firmei de proiectare Pro-Arh. El a menţionat că clădirea primăriei este un monument istoric de categoria A, acum fiind pentru prima dată de la inaugurare când va intra în reabilitare totală. De asemenea, Pafka a prezentat documentele și fotografiile de epocă care au stat la baza proiectului de reabilitare a clădirii primăriei. Astfel, acesta a prezentat imagini cu proiectul de concurs din anul 1895 al arh. Rimanoczy Kalman jr., primul proiect al arhitectului Rimanoczy Kalman jr. realizat conform recomandărilor juriului, imagini din anul 1903, din timpul construcției primăriei, imagini din 1904, cu proiectul final realizat de Rimanoczy Kalman jr. (construcția a început în 26 februarie 1902, clădirea fiind inaugurată în 1904), alte imagini de la manifestațiile de la 1 mai 1945 când clădirea primăriei apare fără acoperiș, deoarece acesta a ars în timpul unui bombardament, imagini cu sala mare amenajată ca amfiteatru. „Din păcate, avem o singură imagine pe care o putem folosi pentru refacerea sălii de consiliu. O vom reface în formă de amfiteatru, cu 132 de locuri”, a menţionat Pafka. El a adăugat că va fi refăcut la forma iniţială doar acoperişul dinspre Piaţa Unirii, unde va fi pusă învelitoare de tablă. Restul rămâne în forma actuală, doar că vor fi efectuate reparaţii. De asemenea, vor fi montate vitralii cu cele patru steme pe care le-a avut oraşul de-a lungul timpului. Alte prevederi în proiect sunt: refacerea pardoselilor din mozaic, refacerea mobilierului în stilul epocii, refacerea decoraţiilor, reabilitarea uşilor de acces în clădire, refacerea accesului secundar - casa scărilor cu acces la balcon, reabilitarea instalaţiilor electrice, realizarea accesului pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii, reabilitarea tencuielilor şi zugrăvelilor interioare, reabilitarea tâmplăriilor etc.

Imobilul Primăriei Oradea se întinde pe o suprafață de teren de 5.508 mp. Clădirea este formată din demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului. Suprafața construită a clădirii este de 3.605,30 mp, iar cea desfășurată de 13.530,50 mp. Suprafața curților interioare este de 1.137,40 mp, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp.

„După organizarea licitației, dacă totul va fi bine și procedura va decuge fără probleme, lucrările vor începe în această toamnă sau cel târziu în primăvară”, a precizat primarul Ilie Bolojan. Municipalitatea speră că va putea atrage fonduri europene pentru finanţarea lucrărilor, însă până atunci vor fi folosiţi bani de la bugetul local.