Ilie Bolojan: "Ministerul Mediului s-a comportat neprofesionist şi părtinitor" - Oradea pedepsită nemeritat
Amenda de 33 de milioane de euro pentru Electrocentrale a fost aplicată, deşi conducerea Primăriei spera să scape de penalizare. Chiar dacă recunoaşte culpa fostului CET pentru întârzierea de o zi, primarul Ilie Bolojan crede că Ministerul Mediului a dat dovadă de neprofesionalism şi părtinire.
Vineri a fost emisă de către Administraţia Fondului pentru Mediu sancţiunea anunţată de ministrul Mediului, Attila Korodi, la sfârşitul lunii trecute. Ieri, primarul Ilie Bolojan a anunţat într-o conferinţă de presă consecinţele acestei sancţiuni. În valoare de 33,4 milioane euro, amenda aplicată Electrocentrale Oradea SA a fost emisă pe 28 martie, însă această înștiințare nu a sosit încă la societate. Conform explicațiilor date de administratorul special al SC Electrocentrale Oradea SA, Necula Stănel, până în data de 30 aprilie 2013 societatea trebuia să restituie un număr de 939.802 certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Au fost achiziționate certificatele etapizat, în limita resurselor financiare disponibile. Din lipsa resurselor financiare, ultima tranșă de 334.866 certificate a fost achiziționată prin Bursa Română de Mărfuri (licitație electronică) în data de 29 aprilie 2013, în data de 30 aprilie 2013 au fost transferate certificatele în contul "Registrului Unic Consolidat al Uniunii Europene", dar datorită timpului necesar de verificare a eligibilității certificatelor (26 de ore impuse de "Administratorul Național al Registrului Unic Consolidat al Uniunii Europene"), acestea au fost restituite în prima zi lucrătoare a "Registrului Unic Consolidat al Uniunii Europene", în data de 2 mai 2013. Administratorul special aminteşte că, în cursul anului trecut, Societatea a purtat corespondențe electronice cu Ministerul Mediului legat de această problemă, însă n-a primit nicio înștiințare despre o posibilă sancțiune. În data de 12 martie 2014, ministrul de resort a trimis o notificare Administrației Fondului pentru Mediu în care a comunicat că Electrocentrale Oradea SA nu s-a conformat achiziționării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, iar aceasta a constatat o amendă. "În luna aprilie a anului trecut, Societatea nu avea alte surse financiare la îndemână decât banii care trebuiau să sosească de la Electrica, bani pe care i-a și folosit până la final pentru tranzacție, parte din celelalte resurse au fost alocate strict pentru continuarea activității societății", a menționat Stănel Necula, care a dorit să precizeze că nu exista o rea intenție, ci a fost vorba despre o indisponibilitate financiară în acel moment.
Vom contesta amenda
Primarul Ilie Bolojan s-a pronunţat tranşant: a recunoscut că responsabilitatea aparţine societăţii, însă, în opinia sa, Ministerul Mediului, Direcția pentru schimbări climatice, s-a comportat neprofesionist şi părtinitor. În primul rând, edilul reclamă faptul că, în tot acest timp, CET-ul nu a fost avertizat cu privire la posibilitatea aplicării acestei sancţiuni. "De ce nu au aplicat sancţiunea până acum? Că era timp. Ne pregătim să parcurgem această procedură administrativă şi vom merge în instanţă. Amendarea Electrocentrale SA este un pas exagerat. Societatea, cu toate că a întârziat, a fost bine intenționată, iar amendarea acesteia cu 33 milioane de euro, chiar dacă societatea ar fi în stare economică bună și nu ar fi în insolvență, ar fi distrus Electrocentrale", a subliniat Ilie Bolojan. În ce priveşte plata amenzii, primarul menţionează că e puţin probabil să poată fi plătită. În ce priveşte falimentul, Ilie Bolojan crede că nu se va ajunge atât de departe, dar, dacă se va întâmpla acest lucru, Consiliul Local ar putea înfiinţa o altă societate. "Ministerul Mediului, Direcția pentru schimbări climatice, s-a comportat neprofesionist și foarte părtinitor. Neprofesionist, pentru că este anormal să ai în mână o asemenea valoare de amendă și să nu-i anunți pe cei care sunt în culpă ce li se poate întâmpla și să nu faci corp comun cu această companie pentru ca să faci ca sistemul de termoficare din România să funcționeze. Este o lipsă totală a profesionismului că nu există nicio dovadă a existenței adreselor oficiale emise de această Direcție asupra situației și ceea ce este de făcut. Ministerul este părtinitor, deoarece, dacă o societate întârzie cu un minut, ar trebui să i se aplice această sancțiune", a declarat primarul. Acesta a exemplificat că în România sunt mai multe societăți care în anii anteriori nu s-au conformat achiziționării acestor certificate. "În România au existat mai mulți poluatori până la această dată, care sunt într-o situație mai gravă ca noi, însă cărora nu li s-au aplicat asemenea sancțiuni, iar ministrul Mediului nu a făcut nimic. Credem că Ministerul a avut o abordare exagerată în ceea ce privește această situație, că nu a acționat corect față de toți cei care sunt pe piață, nu ne-au tratat pe toți cu justă măsură, iar pe viitor vom fi foarte atenți să nu se mai întâmple asemenea întârziere. Dar vom face tot ce ține de noi ca această sancțiune să nu rămână nici măcar la masa credală", a adăugat primarul Ilie Bolojan. Reprezentantul Casei de Insolvență Transilvania, Bogdan Gorde a menționat că, după primirea amenzi, aceasta va fi contestată la Ministerul de resort, iar dacă Ministerul va decide aplicarea sancțiunii, se va merge în instanță. "Evident, după ce vom primi și documentul legat de decizia de impunere, împreună cu creditorii, vom concretiza pașii legali de urmat", a spus reprezentantul Casei de Insolvență Transilvania.
.... primaria ? Aici e vorba pur si simpu de management fraudulos pe ideea standard ca " merge si asa si daca ne prinde....". daca ati vrut "fonctii", fotoliu moale si secretara , atunci fratilor asumati-va si raspunderea postului. Primaria este singurul actionar alcet. si cine sa va faca treaba ??? gligor n-a avut niciodata treab cu cet-ul!!!.pe l-ainteresat prifitul. vezi treaba aia cu porumbul si camioanele. Asa ca domnilor, cei care ati fost si sunteti bagati in culoarea maro , sunteti buni de plata . Numa' si numa'\voi, fara sa aruncati pe spatele oradenilor acesta suma. Cred ca parchetul, dna-ul ar fi trebuit sa se sesizeze deja. Mai e treaba aia cu deratizarea ,cu centrul orasului, cu statuile lui. Si numa' pentru astea doua, fara celelalte..... DEMIAAAAAA!!!!, in prima faza si legea in partea a doua.Fiindca nu poti sa-ti iei mapa asa ca si gligor si sa pleci fara sa dai socoteala de ce ai facut. E si vremea raspunderii pe post.