În piaţa din Palota
Avantaje pentru cumpărători şi loc de mai bine
Pe un colţ de teren, care a aparţinut odinioară ISCIP Palota, aproape de satul Tărian, în fiecare luni, producătorii agricoli din satele Cheresig, Roit, Sânnicolau-Român, Toboliu, Girişu de Criş, Tărian etc., precum şi din alte localităţi ale judeţului vin aici pentru a vinde, la preţuri accesibile, cereale, dar şi vaci, scrofiţe, purcei, cabaline etc. Nu lipsesc nici uneltele agricole de mică întrebuinţare - furci din lemn, greble, coase etc.
Făcând o comparaţie între preţurile practicate de comercianţii din Piaţa Cetate Oradea, unde se vând produse la preţuri piperate, în Piaţa Ţăranilor de la Palota, preţurile sunt accesibile, de producător.
Cu purcei de vânzare vin comercianţi de prin toate părţile judeţului. O doamnă din zona Spinuşului, spun cetăţenii, aduce purcei adunaţi de prin sate, la preţ mic, şi îi vinde la Palota cu preţ dublu. Purcei de 8 săptămâni cumpăraţi cu 600.000 lei bucata şi vânduţi cu 900.000 -1.000.000 lei/buc., la Palota, este un câştig nemuncit.
Cine garantează sănătatea animalelor care se vând în piaţă?
În piaţă nu vezi ţipenie de veterinar care să-i întrebe pe vânzători dacă animalele nu prezintă pericol de răspândire a unor boli. Concret, un cetăţean din Ioşia a cumpărat în 26 iulie a.c. doi purcei. L-a întrebat pe vânzător dacă poate dovedi că sunt vaccinaţi împotriva pestei porcine? Răspunsul a fost că nu ştie de aşa ceva şi, după ce a încasat banii, i-a băgat în sac cumpărătorului, făcându-se că plouă.
Drumul pieţii, plin cu gropi
Chiar lângă bariera de la intrare, unde slugarnicul primăriei încasează taxa de intrare de la producători, sunt gropi, care, dacă nu le ocoleşti, îţi distrugi maşina. În timp ce Crişul cu sursele de pietriş şi balast este aproape, numai din taxele încasate s-ar putea amenaja drumul şi platoul pieţii să se vadă că aceasta are gospodar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.