Icarul cu aripa frântă a rămas cu faţa-n iarbă
De mai bine de o lună de când singura statuie din Cartierul Rogerius a fost dislocată de pe vechiul său amplasament pentru a face loc megaintersecţiei străzilor Transilvaniei cu Dacia, această operă de artă stă abandonată pe un petec de iarbă, fără ca municipalitatea orădeană să manifeste un minim interes. "Icar cu aripa frântă" sau "Avânt" este opera artistei plastice orădene Rodica Stanca Pamfil (1935 - 2005) şi a fost inaugurată în anul 1969, însă, din cauza modului greşit de poziţionare, mesajul transmis de această lucrare nu a fost înţeles de privitor. Contactat telefonic, Mircea Bradu, directorul DJCCPCN Bihor, şi-a manifestat surprinderea că nici până azi statuii nu i s-a redat vechea demnitate.
Născută în anul 1935, Rodica Stanca Pamfil a decedat în anul 2005, după o viaţă dedicată frumosului. Bustul lui Nicolae Jiga din Sânnicolau Român şi al lui Ady Endre din Băile Felix poartă şi ele semnătura sculptorului orădean. Statuia din Rogerius este o operă de artă ce a fost realizată în anul 1969, însă, din cauza modului greşit de poziţionare, mesajul transmis de această lucrare nu a fost înţeles de privitor. În aceste condiţii, solicitarea Primăriei de a elibera perimetrul pentru noua bretea de intrare în sensul giratoriu a fost bine primită de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor. Odată ce şi-au dat acceptul, statuia a fost de îndată ridicată şi mutată peste drum, în spaţiul verde. Întreaga operaţiune s-a petrecut în urmă cu mai bine de o lună, iar de atunci opera de artă a fost complet abadonată şi uitată. Contactat telefonic, Mircea Bradu, directorul DJCCPCN Bihor, şi-a manifestat surprinderea că nici până azi statuii nu i s-a redat vechea demnitate. "Nu ştiam că Icarul nu a fost ridicat pe noul amplasament. Nu e vorba că se degradează dacă stă în această poziţie culcată, dar este discutabilă atitudinea pe care o avem pentru o operă de artă", ne-a precizat Mircea Bradu.
Ca de fiecare dată, reprezentanţii municipalităţii găsesc fel şi fel de scuze pentru lipsa de promptitudine. "Am primit zilele trecute confirmarea de la Ministerul Culturii că spaţiul identificat de noi este potrivit pentru statuie. Zilele acestea vom reface trotuarul în zonă, iar de luni, vom demara şi lucrările pentru ridicarea ei", ne-a declarat Leontin Pătcaş, şef serviciu Direcţia Tehnică.
Sunteti cu clisa depusa pe creier domnilor bihoreni.Am trait in Oradea 20 de ani si am cunoscut-o bine pe autoarea sculpturii.Cit despre sensurile giratorii in occident traistarilor ele sunt pote cu sculpturi si arta decorativa.La fel de bine cei care se catara pe giratorii si pe sculpturi se vor catara si pe stilpi.Sunteti niste amariti de bozgori care vorbiti stricat romaneste.Jena.
Cum sa pui o statuie intrun sens giratoriu...trebuiau puse atunci stalpi de iluminat in jurul sensului, si e un sens giratoriu mare si costau poate mai multi bani acei multi stalpi de iluminat iar stalpul respectiv ce conteaza ca e ciudat si urat e important sa lumineze si daca era un simplu led e un stalp urist, dute sa vezi in occident ce stalpi de iluminat is si mai ciudati....o astfel de statuie trebuie sa stea intr-un parc iar acel parc unde se afla acuma sa se numeasca Parcul Icarului, iar statuia ridicata pe un soclu pe care sa scrie ICARUL Noi nu putem pune ca si alte popoare statui in centrul sensului giratoriu ca sigur in 2 saptamani un tembel ar intra in plin in icar si asa e frant de soarta ca asta e destinul lui, iar legat de pozitionare se poate pozitiona spre vest intradevar dar si spre est - spre vest simbolizand lupta noastra inegala pentru democratie, iar spre est lupta noastra cu cei din est, grea dar biruitoare.
In loc sa puna stalpul de iluminat in centru sensului giratoriu, care este oribil, se putea pune statuia ridicata pe un soclu si cu fata spre Ungaria, pentru a simboliza dorinta noastra franta de a ajunge la nivelul tarilor occidentale.