Husasău de Tinca - Canicula, învinsă cu petrecere şi voie bună
Pe o căldură de stătea ceasu-n loc, câteva sute de localnici din Husasău de Tinca s-au întâlnit duminică după-amiază la marginea comunei pentru a savura o bere rece şi a urmări spectacolele de Ziua comunei. Pe terenul de fotbal din apropiere s-a derulat şi un minicampionat de fotbal între echipele satelor din comună. Ca un maestru de ceremonii, primarul Mihai Faur pendula între diferitele locuri fierbinţi ale serbării câmpeneşti şi punctul de primire al oaspeţilor, unde îi întâmpina pe diverşii invitaţi.
Compusă din satele Miersig, Oşand, Sititelec, Fonău plus centrul de comună, cu 2.272 de locuitori, Husasău de Tinca este o comună întinsă pe 116 km pătraţi. Abia în ultimii zece ani localnicii au putut să vadă că se întâmplă ceva bun şi la ei în ogradă. Chiar şi clădirea Primăriei arăta ca vai de ea, gata să se surpe. Acum este complet reabilitată, la fel şi şcoala din Husasău.
„Pe Măsura 322 am câştigat un proiect pentru introducerea canalizării în centrul de comună, avem semnat contractul de finanţare. Căminul cultural va intra în reabilitare, la fel pentru grădiniţa din Oşand. Apoi, vom reface drumul comunal Husasău - Fonău până la intersecţia cu drumul spre Gepiş, proiecte pentru care avem banii asiguraţi. Urmează să organizăm licitaţii pentru întocmirea proiectului tehnic şi apoi licitaţie pentru execuţie", spune primarul Mihai Faur.
În mapa de lucru a executivului comunal se mai află un proiect care aşteaptă aprobare de la Guvern pentru refacerea străzii comunale Husasău - Miresig. Marea durere a primarului Faur este însă blocarea proiectului de extindere a şcolii din Husasău, cu insuficiente clase pentru numărul de elevi. „Şcoala a fost construită în anii '60, are doar şase clase, insuficiente pentru numărul de elevi care sunt nevoiţi să facă ore şi după-amiaza. Este greu şi pentru profesori, de aceea am depus acum doi ani la Inspectoratul Şcolar un proiect de extindere. Din păcate, nu am primit încă aprobările necesare, mai aşteptăm", arată primarul Faur. Conform proiectului, Şcolii cu clasele I-VIII ar urma să-i fie adăugate încă patru laboratoare, valoarea estimată fiind în jurul a 1,3 milioane de lei (13 miliarde de lei vechi).
A doua ediţie a Zilei comunei a început cu meciuri de fotbal între echipele satelor Husasău, Miersig, Sititelec şi Oşand, la final jucătorii fiind premiaţi, în funcţie de locul ocupat, cu diplome, cupe şi premii în bani. Cei mai puternici localnici s-au întrecut la trasul frânghiei, iar cei mai pătimaşi au încins jocuri de cărţi şi tenis de masă. După-amiază au început şi concertele susţinute de grupul folcloric din Bulz, Ansamblul folcloric „Auşana" reprezentat de Taraful „Doruleţ" şi solistele Romina Nemeş, Paula Lezeu, Roxana Ilisie, Cornelia Fechetre, Elena Şerb, Florina Puşcău şi Claudia Cacuci. Au susţinut recitaluri apoi soliştii Cirprian Mocan, Sânziana Toader, surorile Tomele, Daniela Rada, iar în jurul orei 19.00 a urcat pe scenă îndrăgita interpretă Florica Bradu. Mai spre seară a încălzit atmosfera trupa „Etno Star" din Marghita şi Denisa Hoble.
La petrecerea localnicilor din Husasău de Tinca au fost invitaţi prefectul Gavrilă Ghilea şi deputatul Ştefan Seremi, precum şi directori ai serviciilor deconcentrate din judeţ.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.