Anul 2020 va rămâne în istorie drept „anul Covidului”, cel care a pus între paranteze cursul obişnuit al vieţii pe planetă. România a înregistrat din plin loviturile pandemiei, mai ales în sănătate, economie şi educaţie. De fapt, cea mai afectată a fost economia, deoarece de aici se obţin resursele ce ţin în viaţă şi pun în mişcare celelalte sectoare ale vieţii sociale.

 

O contribuţie de peste 110 milioane euro

Anul trecut a debutat cu o criză sanitară de proporţii, ce a generat o criză economică pe măsură, care a lovit sectoare importante. Guvernul României a implementat o serie de măsuri pentru a contracara pagubele produse sectorului economic: s-au acordat scutiri la plata dobânzilor şi penalităţilor pentru datorii până la finalul anului trecut, din fonduri europene s-au derulat programe de sprijin etc.

Iată însă că în această perioadă dificilă, care a pus la grea încercare întreaga economie, companiile cunoscute de opinia publică sub numele de Grupul Transilvania General Import-Export sau European Food&Drinks, avându-i ca acționari pe domnii Ioan Micula și Viorel Micula, au plătit, în perioada decembrie 2019-decembrie 2020, către bugetele de stat centrale şi locale, impozite şi taxe în valoare de 531.718.212 lei, reprezentând  echivalentul a 110.774.627 euro! Astfel, la finalul anului 2020, companiile nu înregistrau datorii la bugetele de stat, asa cum rezulta și din certificatele fiscale emise de Ministerul Finanțelor.

Companiile Grupului au depus eforturi susţinute pentru a achita la timp salariile angajaților. De asemenea, au fost achitate la scadență taxele şi impozitele, contribuțiile sociale și cele la bugetul de pensii, sprijinind astfel autorităţile statului să facă faţă poverii financiare, în această perioadă dificilă, în care cheltuielile bugetare sunt foarte mari. Acoperirea necesarului de finanțare privind cheltuielile statului a fost una dintre cele mai importante provocări ale anului 2020. O arată şi un „Raport asupra stabilităţii financiare” elaborat de BNR în iunie 2020, conform căruia acest necesar s-a majorat cu 31% față de anul anterior, ajungând la 119,8 miliarde lei, un maxim istoric în termeni absoluți.

Conform unui raport al Ministerului de Finanțe, în primele 7 luni ale anului 2020 era înregistrat un deficit de 49,68 miliarde lei (adica 4,7% din PIB), prognozele Consiliului Fiscal pentru finalul anului fiind însă mult mai pesimiste. Conform aceluiași raport, evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare s-a datorat crizei precum şi amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici (12,5 miliarde lei doar în prima jumătate a anului 2020).

În acest context dificil, trebuie susţinut însă atât sectorul sanitar, solicitat la maximum din cauza pandemiei de Covid-19, dar şi sectoare ale economiei care riscă să se prăbuşească. De asemenea, în condiţiile unei presiuni uriaşe pe bugetul de stat, trebuie achitate la timp pensiile şi alte cheltuieli sociale, esenţiale pentru o mare parte a populaţiei.

În această perioadă de mare vulnerabilitate economică, companiile din Grupul European Food&Drinks fac în continuare eforturi pentru menținerea locurilor de muncă, contribuind cu resurse consistente la bugetul de stat.

 

Companii cu un istoric de 30 de ani ce au plătit contribuții la bugetele de stat, locale și salarii de miliarde de euro în ultima decadă

Înființat începând cu data de 12 octombrie 1990, acest Grup de companii localizate în nord-vestul țării, într-o zonă defavorizată, reprezintă una dintre cele mai longevive investiții din România și, totodată, unul dintre cei mai mari angajatori români, înregistrând în medie aproximativ 10 mii de angajați anual. Activitatea desfăsurată în toată această perioadă a avut un impact pozitiv atât pe plan social, prin stabilizarea pe termen lung a locurilor de muncă, în special în depresiunea Beiusului, cât și economic, prin contribuțiile semnificative la bugetele de stat și locale. La acestea se adaugă impactul benefic asupra celorlalte ramuri economice prin contribuția la dezvoltarea activităților conexe, de-a lungul lanțului de producție-distribuție. Aceasta se traduce prin alte locuri de muncă create și companii a căror activitate a putut fi altfel susținută, de la furnizori la prestatori de servicii, de utilități, fermieri și alte categorii.  

Doar în ultima decadă, companiile Grupului bihorean au plătit la bugetele de stat, locale și în salarii miliarde de euro, fiind printre puținele firme autohtone a căror activitate contribuie semnificativ la bugetul de stat.

Dacă ar fi existat mai multe astfel de companii în țara noastră, serioase și stabile, care să-și asume cu responsabilitate rolul pe termen lung, care să ofere locuri de muncă și să genereze venituri importante pentru dezvoltarea economiei, a educației, sistemului sanitar și nivelului de trai nu s-ar fi ajuns la situația în care atâtea milioane de români să părăsească România împinși de lipsa de perspectivă.

În acest sens, trebuie precizat foarte clar faptul că industria de consum din România trebuie susținută nu doar de autorități, ci și de consumatori, prin alegerea de a consuma într-o proporție cât mai mare produse autohtone. În acest fel, cetăţenii se ajută chiar pe ei, deoarece, sprijinind producătorii români, aceştia contribuie prin taxele şi impozitele plătite aici în ţară, la susţinerea educaţiei, a sistemului sanitar şi cel social, la dezvoltarea infrastructurii.