O parte din funcţionarii publici din primăriile de comune din Bihor se vor afla azi, timp de două ore, în grevă de avertisment. Lor nu li se vor alătura însă funcţionarii din administraţiile municipale şi orăşeneşti. Nici membrii de sindicat de la Direcţia de Finanţe Publice Bihor nu au stabilit, deocamdată, un program de revendicări.

 

La nivel naţional, funcţionarii din primării se vor afla azi, în intervalul orar 8.00-10.00 în grevă de avertisment, urmând ca săptămâna viitoare să intre în grevă generală. Ei sunt nemulţumiţi de reducerea a 17.000 de posturi din administraţia locală şi de legea unică de salarizare. În Bihor, peste 500 de funcţionari sunt membri ai Sindicatului salariaţilor din primăriile comunale ale judeţului Bihor "Şansa". Dintre aceştia, doar 40% şi-au dat acordul scris pentru a înceta lucrul azi, timp de două ore. "Noi suntem afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, cu sediul la Cluj-Napoca, organism condus de Valer Suciu. Din cei 500 de membri de sindicat, doar 40% şi-au exprimat dorinţa de a participa la grevă", ne-a declarat Florin Dacin, preşedintele Sindicatului salariaţilor din primăriile comunale ale judeţului Bihor "Şansa".

Printre principalele nemulţumiri ale greviştilor se numără prevederile legii unice de salarizare, care nu duce, în opinia funcţionarilor, la creşterea ci la reducerea salariilor. De asemenea, nemulţumirile lor sunt îndreptate şi împotriva proiectului de lege privind normativele de personal, care prevede reducerea numărului de funcţionari de la primării în funcţie de numărul locuitorilor. "Acest criteriu este unul extrem de subţire, este insuficient. Nu poţi să dai afară oameni, după un calcul de acest gen", ne-a mai precizat Florin Dacin.

Printre funcţionarii din comune care mâine se vor afla în grevă se numără cei de la Oşorhei. Aici, din cei 21 de funcţionari, 19 vor înceta munca în intervalul orar 8.00-12.00. "Suntem nemulţumiţi de salarii. În plus, proiectul de hotărâre privind reducerile de personal prevede ca la o comună cu o populaţie între 5.000 şi 10.000 de locuitori să funcţioneze doar 16 angajaţi. Nu s-a ţinut cont de puterea economică a comunei, avem 200 de agenţi economici şi suntem în Zona Metropolitană. Şi comuna Vârciorog, cu acelaşi număr de populaţie ca şi noi, dar mult mai slab dezvoltată, tot atâţia funcţionari va avea ca şi noi", ne-a declarat Mariana Herliţca, funcţionar public al Primăriei Oşorhei.

În schimb, funcţionarii din Primăria Salonta nu se vor afla azi în grevă, motivând că nu sunt afiliaţi la nicio organizaţie sindicală. Nici cei de la Primăria de Aleşd nu se solidarizează acţiunilor sindicale, motivul invocat fiind că nu sunt organizaţi într-un sindicat.

La Primăria din Oradea, funcţionarii locali, scăpaţi de valul de concedieri impus de către conducere, nu se vor afla azi în grevă. "Noi nu facem grevă, nu suntem afiliaţi niciunei organizaţii sindicale. Sindicatul nostru e unul liber şi independent. Nu este remorca niciunui partid politic sau a vreunei federaţii", ne-a precizat Gheorghe Bejan, preşedintele Sindicatului "Civica". Conform noii organigrame, 35 de persoane din Primăria Oradea şi instituţiile subordonate au primit preaviz, urmând ca în următoarele zile acestora să le înceteze contractul de muncă. Potrivit informaţiilor oferite de preşedintele "Civica", zece persoane dintre cele disponibilizate au ocupat funcţii în aparatul de specialitate al Primăriei, opt persoane pleacă de la Administraţia Imobiliară Oradea, zece de la Administraţia Socială Comunitară Oradea, patru, de la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, o prsoană, de la Poliţia Comunitară şi alte două, de la Casa de Cultură a Municipiului. "În perioada de preaviz, aceste persoane pot solicita transferul pe unele posturi vacante pe care le mai avem în instituţie", a mai precizat Gheorghe Bejan.

 

Pe perioada grevei, va fi afişat pe fiecare uşă de acces în instituţii un anunţ despre grevă şi motivele declanşării acesteia, iar publicul nu va avea acces în instituţii în această perioadă. Potrivit conducerii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, dacă reprezentanţii Guvernului nu organizează, în regim de urgenţă, negocieri şi dezbateri în vederea găsirii unor soluţii pentru a nu afecta locurile de muncă şi veniturile salariale pe anul 2010, începând din 12 februarie, va fi grevă generală în administraţie.