Grevă la RER Ecologic Service - Gunoierii cer plata celui de-al 13-lea salariu după numai 11 luni de muncă
Tura de zi de gunoieri, măturători şi şoferi, angajaţi ai operatorului de salubritate RER Ecologic Service, au refuzat ieri să iasă la muncă. Începând cu ora 7.00 şi până la încheierea programului de lucru, aproximativ 100 de persoane au pichetat curtea societăţii de salubritate, solicitând plata celui de al 13-lea salariu. Cum întreaga zi conducerea RER nu a reuşit să-i convingă pe protestatari să-şi reia activitatea, aceştia, la finele orelor de lucru, au plecat acasă.
La mijlocul lunii septembrie, muncitorii RER au mai declanşat un protest spontan şi atunci fiind nemulţumiţi de faptul că nu li se acordă sprijin pentru a-şi trimite copiii la şcoală. Atunci, după doar câteva ore de negocieri, conducerea RER şi subordonaţii săi au căzut la pace. La nici trei luni, angajaţii RER au decis să nu mai iasă la lucru, nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii RER nu s-au achitat de promisiunile făcute. "În septembrie ne-au promis că ne dau o parte din al 13-lea salariu pentru a putea cumpăra la copii haine şi rechizite. A doua tranşă trebuiau să ne-o acorde de Crăciun. Acum refuză să ne dea acestă ultimă tranşă", ne-a declarat un angajat. În aceste condiţii, începând cu ora 7.00, măturătorii şi gunoierii au decis să nu mai iasă pe străzi să cureţe trotuarele şi să colecteze gunoiul. "Aproximativ 50 de angajaţi ai secţiei de salubrizare menajeră şi 50 de la spaţii verzi au declanşat o rebeliune în jurul orei 7.00. Trei autospeciale pentru colectarea gunoiului au ieşit afară, dar ceilalţi angajaţi i-au ameninţat pe şoferi şi i-au întors din drum", ne-a declarat Gabriela Mălinaş, directorul economic RER. Principala revendicare, de a li se acorda cel de-al 13-lea salariu, nu poate fi satisfăcută, în opinia directorului Mălinaş, asta în condiţiile în care au prestat doar 11 luni, iar anul trecut societatea ar fi înregistrat pierderi. "Mâine (azi -n.r.) le vom înmâna tichetele cadou. În ce priveşte cel de-al 13-lea salariu, acesta nu poate fi acordat acum. Azi (ieri - n.r.) toţi cei care au participat la rebeliune vor fi puşi nemotivaţi, la trei zile nemotivate li se va desface contractul de muncă", a mai adăugat Gabriela Mălinaş.
Toate explicaţiile, promisiunile şi mai apoi ameninţările nu au avut darul să-i liniştească pe angajaţi, care au continuat să picheteze în curtea societăţii întreaga zi. În urma refuzului de a munci, trotuarele din Oradea nu au fost curăţate de zăpadă şi gheaţă, iar faptul că şapte maşini de colectat gunoiul nu au părăsit curtea operatorului de salubritate a însemnat necolectarea gunoiului de la 1.750 de puncte. Deszăpezirea a fost afectată şi ea, utilitarele părăsind instituţia cu întârziere, asta după ce conducerea Primăriei Oradea a detaşat la sediul RER mai multe echipaje ale Poliţiei Comunitare, care a avut dispoziţie să împiedice orice tentativă a angajaţilor de a bloca ieşirea pe traseu a utilajelor de deszăpezire.
După terminarea orelor de program din prima tură, directorul economic a declarat că nu s-a ajuns la niciun consens cu protestatarii şi că aşteaptă să vadă care va fi atitudinea celor care îşi vor începe activitatea în tura de noapte.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.