Ieri, la sediul ITPF Oradea, în prezenţa chestorului general de poliţie Ioan Buda, inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, a avut loc analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea în anul  2017.

 

La prezentarea bilanţului a participat conducerea Inspectoratului, poliţişti de frontieră cu funcţii de conducere din cadrul ITPF Oradea, şefii structurilor subordonate din judeţul Bihor şi Arad şi reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publice de pe raza judeţului Bihor cu care Poliţia de Frontieră colaborează. Potrivit bilanţului, prezentat de inspectorul şef al ITPF Oradea,  chestor de poliţie Marian Bondar, în cursul anului 2017, prin punctele de frontieră de pe raza de competență a ITPF Oradea au tranzitat frontiera peste 14.000.000 persoane, cu aproximativ 9% mai puțin decât în anul anterior. Această scădere se justifică prin faptul că tot mai mulți călători preferă să tranziteze România prin punctele de trecere aeroportuare, în detrimentul celor rutiere. Din totalul traficului de călători, 67% este reprezentat de cetățenii români, valoare sensibil mai mică faţă de aceeaşi perioada a anului 2016, când procentul românilor care au intrat/ieşit în/din România prin punctele de trecere a frontierei române din cadrul ITPF Oradea era de 69,78%. În ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2017, au fost efectuate formalităţile de frontieră pentru peste 5.800.000 de autovehicule, din care 60% autoturisme, 32% automarfare și 8% alte autovehicule. Anul trecut nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 260 de persoane, principalul motiv de refuz fiind că acestea nu deţinau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil. La controlul de frontieră, în perioada analizată, au fost depistate 18.417 alerte de interes naţional, fiind depistaţi la frontieră 370 urmăriţi general, care posedau un mandat de arestare şi au fost predati autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale. La nivelul ITPF Oradea au fost înregistrate 2.386 acte ilegale din care: 1.029 infracţiuni şi 1.357 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.  

 

Migraţia ilegală, în creştere

În 2017, în zona de competenţă a ITPF Oradea au fost depistate 2.758 de persoane implicate în migraţia ilegală, atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei. Se remarcă o creștere semnificativă a numărului de persoane depistate pe linia migrației ilegale pe parcursul anului 2017, comparativ cu anul 2016, când au fost depistate 604 persoane. În perioada supusă analizei, la frontiera verde au fost depistaţi 1.040 cetăţeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat, iar 1.196 persoane au fost reținute în cooperare cu autoritățile de frontieră maghiare. Din numărul total al cetățenilor străini depistați la frontiera verde, peste 83% provin din centrele pentru solicitanții de azil, iar în ceea ce priveşte cetăţenia provin din statele generatoare de migranți: Irak, Siria, Iran, Afganistan, Pakistan, Libia etc. Tot anul trecut, în PTF-urile din zona de competență a ITPF Oradea, au fost depistate 522 de persoane,  care au încercat să iasă ilegal din România, folosind diferite metode. Din totalul persoanelor depistate, 413 au fost ascunse în mijloace de transport, 12 au încercat să evite efectuarea controlului de frontieră, iar 97 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera de stat utilizând documente de călătorie false / falsificate sau aparținând altor persoane. În general migranții au încercat să treacă ilegal frontiera prin PTF-uri în grupuri mici, însă, în 8 cazuri din cele 33 depistate, persoanele au fost organizate în grupuri mari (între 14-111 migranți). În 63 de cazuri migranții au fost sprijiniţi de către 87 de facilitatori. Din punct de vedere al cetățeniei, 65 facilitatori sunt cetățeni UE, preponderent cetățeni români și bulgari, iar 22 sunt cetățeni terți (aproximativ 45% dintre aceștia cetățeni turci, în general șoferi ai automarfarelor în care au fost depistați ascunși migranții).

 

Trafic de ţigări şi maşini furate

Având în vedere faptul că frontiera asigurată de ITPF Oradea are particularitățile unei frontiere interne a Uniunii Europene, fenomenul infracțional al traficului ilicit cu produse din tutun, prezent în zona de responsabilitate, se datorează în special existenței diferenţelor de preţuri dintre state, persoanele acționând atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire. În anul 2017, au fost confiscate 4.345.140 ţigarete, fiind înregistrate 10 cazuri de trafic ilicit cu produse din tutun (în care au fost implicate 21 de persoane), din care 8 infracţiuni şi 2 contravenţii, cazurile fiind depistate atât în punctele de frontieră, cât şi pe căile de comunicații din zona de competență. În anul 2017, poliţiştii de frontieră din cadrul  I.T.P.F Oradea au depistat în punctele de trecere a frontierei 68 de autoturisme şi 4 utilaje care erau semnalate ca fiind furate. Cele mai multe maşini furate provin din Italia, Germania, Franţa, dar s-au înregistrat şi cazuri din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Polonia, Suedia, Norvegia, Slovacia, Austria şi Portugalia. Hoţii au furat în general autoturisme de lux, în special SUV, dar şi o gamă largă de utilaje de construcţii. În ceea ce priveşte ţările de destinaţie, acestea sunt România, spaţiul ex-sovietic (Ucraina, Moldova, Belarus, Federaţia Rusă) şi Turcia. În privinţa traficului de stupefiante, anul trecut, la nivelul ITPF Oradea au fost înregistrate 7 cazuri în care au fost depistate diferite cantităţi de droguri, fiind întocmite 7 dosare penale. În total au fost descoperite 1660 grame cocaină şi 10,21 grame heroină.