La nivel naţional, ieri, timp de două ore, funcţionarii publici din administraţie au întrerupt munca, în semn de protest faţă de măsurile pe care Guvernul intenţionează să le ia cu privire la angajaţii din sistemul bugetar. În Oradea, niciun angajat din sistemul public nu s-a aflat în grevă, în timp ce în judeţ, deşi iniţial 187 de persoane şi-au dat acordul pentru o astfel de acţiune, ieri nici jumătate din ei nu au recurs la această măsură de protest.

 

Vor majorări salariale

În ţară, peste 45.000 de funcţionari publici s-au aflat în cursul dimineţii în grevă de avertisment. A fost prima acţiune de protest anunţată de sindicate, nemulţumite de micşorarea numărului de posturi, dar şi de scăderea veniturilor. Greva de avertisment a funcţionarilor publici a avut loc între orele 8.30 şi 10.30. În cele două ore, activitatea a fost paralizată în mai multe instituţii, precum primării, consilii judeţene, direcţii de taxe şi impozite. Şi poliţiştii comunitari din ţară s-au aflat ieri în grevă de avertisment. Funcţionarii publici sunt nemulţumiţi de reducerea a 17.000 de posturi din administraţia locală şi de legea unică de salarizare. Ei solicită majorarea salariilor, păstrarea locurilor de muncă şi acordarea autorităţilor locale a dreptului de a decide necesarul propriu de personal. În plus, funcţionarii publici cer Guvernului să recunoască dreptul autorităţilor locale de a acorda suplimente financiare sau materiale angajaţilor.

 

Bihorenii nu au nemulţumiri

Toate aceste acţiuni de la nivel central nu s-au regăsit şi pe plan local. În Oradea, niciun funcţionar public nu s-a aflat ieri în grevă. Membrii Sindicatului "Civica" din cadrul Primăriei Oradea au spus că ei nu fac grevă, nefiind afiliaţi la nicio federaţie sindicală. Nici funcţionarii Consiliului Judeţean, nici ai Prefecturii Bihor sau ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor nu s-au solidarizat acţiunilor sindicale naţionale. Nici membrii Sindicatului "Familia" din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor Bihor nu au încetat lucrul, motivând că la ei nu există niciun conflict de muncă deschis. La rândul lor, funcţionarii din judeţ nu s-au dovedit solidari cu colegii din ţară, la primăriile din oraşele bihorene programul de lucru desfăşurându-se normal. Singurii care au îndrăznit, timid, totuşi, să-şi exprime nemulţumirile faţă de măsurile Guvernului au fost câţiva angajaţi din primăriile din comună. Potrivit informaţiilor oferite de preşedintele Sindicatului salariaţilor din primăriile comunale ale judeţului Bihor "Şansa", Florin Dacin, din cei 500 de membri de sindicat doar 187 şi-au dat acordul pentru a se alătura acţiunilor de protest. Însă, nici aceştia, în fapt, nu au întrerupt ieri lucrul. La Primăria Oşorhei, din cei 21 de funcţionari, 19 ar fi semnat pentru grevă. Ieri, însă, sub supravegherea atentă a primarului, niciunul nu se afla în grevă. "Personal, eu nu am fost anunţat că este grevă. Aici nu se face grevă, dacă nu se comunică", ne-a precizat primarul Ioan Pop.

 

Cine se pune rău cu primarul?

Preşedintele Sindicatului "Şansa" a confirmat faptul că funcţionarii bihoreni nu au fost foarte solidari şi că mulţi dintre angajaţii din primării s-au temut să se pună rău cu primarul. "Sindromul pierderii locului de muncă creează un sentiment de teamă. Fiecare a făcut un pas înapoi de teamă să nu se pună rău cu primarul. Situaţia nu este clară nici la nivel central, unde nu s-a acţionat unitar. Fiecare federaţie are un alt calendar de revendicări. Nu există un glas comun al revendicărilor. Această diviziune este favorabilă guvernanţilor", ne-a precizat Florin Dacin. Următoarea acţiune stabilită la nivel naţional este greva generală stabilită pe data de 12 februarie.