Potrivit unui comunicat remis, la sfârşitul săptămânii trecute, de către Biroul de presă al Primăriei Oradea, contractul adjudecat de către Selina privind reabilitarea DN 76 a fost denunţat atât de către beneficiar, cât şi de executant. De asemenea, şi contractul de execuţie privind reabilitarea DN 79 a încetat. Conducerea Primăriei a anunţat reluarea licitaţiilor pentru ambele investiţii, însă la alte valori de proiectare.

 

În urmă cu un an, municipalitatea orădeană scotea la licitaţie reabilitarea DN 76, la o valoare estimată de 2.258.800 lei, fără TVA, respectiv DN 79, lucrare evaluată la 5.603.300 lei, fără TVA. Semnarea contractelor a fost amânată până în toamnă, mai exact pe data de 6 noiembrie 2009, urmând ca firma Selina, a cărei ofertă a fost declarată câştigătoare, să finalizeze investiţiile pentru DN 76 pe data de 16 februarie 2010, respectiv pe 16 mai 2010, în cazul DN 79. Investiţia pentru DN 76 urma să se finalizeze la valoarea de 1.448.907 lei, iar pe DN 79, la 3.893.704 lei. Cum semnarea ambelor contracte a fost amânată, cu bună ştiinţă, taman la începutul iernii, evident că pe timp ploios şi rece lucrările nu au putut începe, aşa că imediat a fost utilizată eterna scuză "condiţiile meteorologice nefavorabile". Însă întreaga operaţiune a fost din timp pusă la cale de către conducerea Primăriei Oradea, care a încercat, prin diferite tertipuri, să suplimenteze valorile din contractul iniţial. Astfel, pe data în 16 februarie 2010, dată la care DN 76 trebuia deja recepţionat, viceprimarul Gheorghe Carp şi directorii Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea şi Aurelia Ţenţ, invocau "fenomenele de îngheţ-dezgheţ repetate produse în cursul iernilor", ca o scuză pentru refacerea proiectului la cele două lucrări. În adresa înregistrată cu numărul 47146 din 16.02.2010, semnată de cei trei, adresată SC Proiect Bihor, solicitarea de reproiectare este motivată prin faptul că "documentaţia de proiectare a fost elaborată conform temei de proiectare în anul 2006. De la data elaborării şi până în prezent, din cauza circulaţiei intense a autovehiculelor, a fenomenelor de îngheţ-dezgheţ repetate, produse în cursul iernilor trecute, şi a precipitaţiilor, starea de degradare a carosabilului a crescut". La scurt timp, proiectantul a transmis Primăriei Oradea noile valori actualizate pentru lucrările la cele două artere. Pentru DN 76 valoarea reproiectată este de 4 milioane lei, fără TVA, cu 266% mai mult decât valoarea adjudecată, iar pentru DN 79 s-a ajuns la 9.754.000 lei, mai mult cu 250% decât se adjudecase iniţial! Însă Mircea Ghitea, directorul Direcţiei Tehnice, vorbeşte de valori cu 67% mai mari pentru DN 76, raportarea făcându-se la valoarea proiectului iniţial. Chiar şi aşa, în prima fază, municipalitatea orădeană vorbea despre "necesitatea prelungirii termenului de finalizare a acestor obiective", însă, doar după semnalele apărute în presă, care arătau că se încalcă legislaţia în vigoare, conform căreia autoritatea contractantă poate încheia acte adiţionale doar pentru lucrări care nu depăşesc 50% din valoarea contractului iniţial. În cazul celor două lucrări vorbim, însă, de valori care depăşesc 200%.

 

Perspectiva unei sesizări din oficiu a organelor de cercetare penală se pare că a determinat conducerea Primăriei Oradea să-şi revizuiască atitudinea cu privire la suplimentarea cu aproape 2 milioane de euro a lucrărilor în favoarea firmei Selina, hotărând reluarea licitaţiilor pentru ambele tronsoane de drumuri naţionale aflate în administrarea municipalităţii orădene. Chiar şi aşa, Selina va putea din nou să participe la licitaţie, contractele urmând să fie semnate tot spre finele anului, însă valoarea acestora nu va putea fi suplimentată decât cu până la 15%.