O bună parte din magia sărbătorilor ține de bunătățile specifice perioadei. Această magie a fost cu succes recreată la Ediţia a VI-a a festivalului, deja tradițional, ,,D’ale porcului”, care s-a desfășurat, în weekend, în parcarea Era Shopping Park. Cu această ocazie, organizatorii au încercat să stabilească un record mondial: cel mai lung mic din lume.

 

Toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, au fost în weekend, pentru toată lumea. Preparate şi gătite pe loc, stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă „highezi” şi „jocuri” bihoreneşti, ca pe vremea bunicilor.

Cel mai mare concurs de preparare tradiţională a porcului din România a adunat echipe din 11 comune din Bihor, două din Ungaria și una din Satu Mare.

Pe lângă posibilitatea de a cumpăra produse tradiționale, participanții au putut cumpăra, cu 20 de lei, vouchere în schimbul cărora au primit de la echipele înscrise în concurs câte o porţie de mâncare.

Trofeul festivalului-concurs a fost un porc sculptat în lemn, creaţie originală, din anul 2014, a artistului popular Radu Lazăr, originar din comuna Dobreşti, judeţul Bihor. Trofeul este transmisibil, el fiind păstrat, timp de câte un an, de către echipele câştigătoare ale marelui premiu al festivalului, echipe ale căror nume rămân inscripționate pe soclu.

Ca în fiecare an, pe scena festivalului au urcat zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali amatori din Bihor. Spectacolul artistic a fost „întregit” de Văru’ Săndel, Mircea Rusu, dirijorul Liviu Buțiu & Orchestra, Ansamblul „Nuntaşii Bihorului” şi Mariana Deac, iar spectacolul gastronomic a fost „supervizat” de Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT România), Paul „The InkChef” Siserman (Chapter chairman „World Master Chefs Society” România şi Europa de Sud) şi Adrian Neag (Membru fondator al Asociaţiei „Guerrilla Cooking” Braşov şi Executive Chef la „Din bucatele socăciței”). Printre invitați s-a aflat şi președintele Asociației Disciples Auguste Escoffier în România, Ștefan Oprea. La partea de voie bună au contribuit şi Kinga Sebestyen şi echipa Kapo, care au invitat vizitatorii la un program de Etno Kangoo Jumps, în ie.

Cea mai bună echipă, câștigătoarea trofeului, a fost, în final, echipa Valea lui Mihai care a câștigat categoria „Cel mai bun produs tradițional”, cu un toroș care i-a încântat pe jurați. Locul II a fost câștigat de echipa din Oșorhei care a preparat cei mai buni cârnați iar locul III de echipa comunei maghiare Körösnagyharsány, cu cei mai buni caltaboși. Pe lângă locul II, echipa din Oșorhei a câștigat și premiul pentru cea mai bună pălincă.

Organizatorul principal al evenimentului a fost Asociaţia Culturală D’ART. Parteneri principali au fost: Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor şi ManagEvent.