Deși pare rău, încă este bine. Este în mod clar o mare problemă că anul trecut în Bihor au fost 25 de îmbolnăviri iar în 2017, de la începutul anului, sunt deja 193 de cazuri (plus suspiciuni), este însă bine dacă ne uităm în jur și vedem că în Timiș sunt 1.167, în Arad 964 și în Satu Mare 711.

 

„Astăzi este prima zi fără cazuri de rujeolă internate, din septembrie, anul trecut” a spus ieri, la o conferință a Direcție de Sănătate Publică (DSP) Bihor, epidemiologul Mariana Ferician. Alături de ea, la evenimennt au mai participat directoarea Daniela Rahotă, adjuncta Crina Mărcuț, Octavian Cuc, Călin Sonea, Diana Racz, Monica Laslău și Dan Lung de la DSVSA Bihor.

„Până la această oră avem înregistrate 193 de cazuri de rujeolă în județul Bihor. Noi suntem la limita inferioară dacă ne gândim că în Timiș sunt 1.167, în Arad 964 și în Satu Mare 711”, a spus Daniela Rahotă.

Până la 11 iunie erau înregistrate oficial 171 de cazuri de rujeolă și un deces (3 cazuri infirmate serologic, 12 cazuri confirmate serologic, 155 probabile – prin link epidemiologic plus o suspiciune, caz în care s-a recoltat ser în vederea diagnosticului etiologic, nu se cunoaște sursa de infecție, dar clinic este rujeolă). Din cele 171 de cazuri, 155 s-au înregistrat la copii nevaccinați deloc sau incomplet (lipsește doza a II-a), iar 16 cazuri s-au înregistrat la copii vaccinați corespunzător vârstei. Merită menționat că marea majoritate a cazurilor sunt de etnie romă. Asta explică în mare parte și lipsa vaccinurilor. În 51 de cazuri cauza nevaccinării a fost faptul că micuții nu erau înscriși la niciun medic de familie, 50 dintre ei nu s-au prezentat la vaccinare, 41 nu aveau vârsta vaccinării (!!!), 7 cazuri aveau contraindicație medicală temporară, în trei cazuri a fost vorba de antecedente necunoscute și doar trei persoane au refuzat explicit să își vaccineze copiii.

Din cele 171 de cazuri, 22 sunt infecții nosocomiale: 13 cazuri infecții nosocomiale de Spital Clinic Municipal Oradea, 4 cazuri infecțioase nosocomiale de Spital Clinic Municipal Oradea - secția boli infecțioase, 2 cazuri infecție nosocomială de Spital Orășenesc Aleșd, 2 cazuri infecție nosocomială de Spital Municipal Marghita, un caz de infecție nosocomială de Spital Municipal Salonta.     

Din datele de mai sus se poate trage concluzia că vaccinurile pot rezolva în cea mai mare parte situația.

„Din totalul de vaccinuri necesar în județul Bihor, 5.138 de doze (3,538 necesar pentru restanțieri și 1.600 pentru luna curentă), la ora actuală avem în depozit și la medicii de familie 3.433. Recomandăm medicilor să facă vaccinurile pentru grupa curentă (9 luni), restanțierii la 10-11 luni, grupa curentă plus restanțieri la 12 luni, restanțierilor grupei de 4 ani (cu o doză) și restul restanțierilor de 5 ani”, a mai spus Daniela Rahotă.

 

Trebuie ştiut!

Trebuie subliniat că doar în trei cazuri părinții au refuzat explicit vaccinarea și că în 41 de cazuri, copiii s-au îmbolnăvit pentru că nu împliniseră vârsta necesară vaccinării iar în 7 cazuri micuții aveau contraindicație medicală temporară. Este un argument foarte important care contrazice zicala după care se ghidează unii părinți, și anume „dacă toți copiii sunt vaccinați, al meu nu are de unde să ia și nici cui să dea rujeolă”. Pot lua rujeolă copiii care nu s-au vaccinat pentru că nu au împlinit încă vârsta și cei care au interdicție temporară să se vaccineze.