Funcţionarii Primăriei Oradea, precum şi cei ai instituţiilor subordonate Consiliului Local se pregătesc pentru cel de-al treilea val de concedieri din mandatul Bolojan. În prezent, în organigrama municipalităţii se regăsesc 919 angajaţi, din care aproape 10% îşi vor pierde, în următoarele luni, locurile de muncă.

 

Primarul Oradiei a decis reorganizarea activităţii tuturor direcţiilor din instituţie. Mai mult, ţinta acestei noi reforme administrative au devenit instituţiile cu personalitate juridică subordonate Consiliului Local Oradea care vor fi desfiinţate şi transformate în direcţii sau servicii. Odată cu aceste restructurări la nivel global printre funcţionarii care deservesc cetăţenii Oradiei, 10% dintre aceştia îşi vor pierde posturile. Proiectul edililor orădeni vizează cinci instituţii: Administraţia Imobiliară Oradea, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Administraţia Imobiliară Oradea, Poliţia Comunitară, respectiv Casa de Cultură a municipiului Oradea. Toate aceste instituţii îşi vor pierde personalitatea juridică şi vor deveni simple structuri în subordinea Primăriei Oradea. Astfel, personalul de la serviciile economice, juridice, resurse umane ale acestor instituţii va fi preluat de către compartimentele specializate din cadrul Primăriei Oradea. Din păcate, în noua organigramă se vor mai regăsi maximum 92 de funcţionari. "Va fi o reorganizare la nivelul Primăriei Oradea şi al instituţiilor subordonate CLO, în sensul că ASCO, DEP, AIO, Poliţia Comunitară şi Casa de Cultură a municipiului Oradea vor deveni direcţii în cadrul Primăriei. Această reorganizare va fi urmată de o reducere de personal de maximum 10%", ne-a precizat Carmen Cherteş, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Oradea. Astfel, la nivelul Primăriei va exista un singur compartiment care va gestiona activitatea de licitaţii şi un singur compartiment care se va ocupa de problemele juridice sau de personal. La începutul săptămânii, conducerea municipalităţii a avut o primă întâlnire cu cei cinci directori executivi, urmând ca în următoarele săptămâni să se pună de acord cu măsurile de restructurare. Se pare că noua organigramă va intra în vigoare începând cu luna martie a.c., asta după ce un proiect de hotărâre privind reorganizarea administrativă va fi supus, în luna februarie, aprobării CLO. Măsurile reformatoare ale edililor nu sunt bine văzute de către niciunul dintre funcţionarii instituţiilor vizate de restructurare. "Am avut o primă discuţie cu conducerea Primăriei. Vom fi transformaţi în Direcţie Socială. Vom pierde personalul juridic, economic, pe cel administrativ, care va fi transferat în subordinea structurilor existente la nivelul Primăriei. Nu ştim câţi vor trece la Primărie şi nici câţi vor trebui să plece. Va trebui analizat fiecare caz în parte", ne-a declarat Koncsek Zita, directorul executiv ASCO. Chiar dacă ASCO se va transforma într-o simplă direcţie, momentan angajaţii acestei instituţii îşi vor desfăşura activitatea tot la sediul de pe strada Primăriei nr. 42.

Nici angajaţii Serviciului de Evidenţă a Persoanelor din cadrul DEP care vor mai rămâne după restructurări nu îşi vor părăsi birourile de pe strada Republicii nr. 24. "Având personalitate juridică, aveam buget propriu. Anual realizam venituri de 1 milion de euro, iar cheltuielile erau mai mici. Am înţeles că sunt şi reduceri de personal. Restructurarea va afecta serviciul juridic, de licitaţii, de personal. Nu am cum să renunţ la Serviciul de Stare Civilă şi de Evidenţă a Persoanelor. Va trebui să respectăm decizia care se va lua la nivelul conducerii Primăriei Oradea", ne-a declarat Gheorghe Seica, directorul DEP.

 

De la venirea lui Bolojan la Primăria Oradea, funcţionarii orădeni au fost supuşi la două valuri de restructurări. Prima concediere, din septembrie 2008, a afectat 90 de angajaţi, iar a doua etapă, aplicată din 1 ianuarie 2009, a afectat alţi 53 de funcţionari.