Fără abateri de la legile Bisericii! - Preoţii divorţaţi spun adio altarului
Episcopia Ortodoxă a Oradiei a luat la numărat preoţii cu probleme în căsnicie. Potrivit unei recente decizii a Sfântului Sinod al BOR, clericii divorţaţi, cei văduvi sau despărţiţi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească. Ei vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei, neavând dreptul să slujească la altar. Măsura luată reprezintă o întărire a vechilor pravile, în ultimul tip constatându-se o îngăduinţă prea mare a episcopilor faţă de astfel de situaţii.
„Episcopia Ortodoxă a Oradiei a primit hotărârea sinodală şi punctul nostru de vedere coincide cu cel exprimat de Sinodul BOR. În aceste zile noi centralizăm datele cu preoţii care sunt în situaţiile expuse în hotărâre, urmând a analiza fiecare caz în parte şi a trimite propunerile noastre Sfântului Sinod", ne-a declarat secretarul eparhial, diaconul Cristian Rusu. Conform unor surse din cadrul Episcopiei, în Bihor ar exista în jur de 30 de cazuri de preoţi divorţaţi, văduvi şi recăsătoriţi care slujesc în biserici.
Potrivit deciziei Sfântului Sinod, clericii divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, la nivel de protopopiat, eparhie şi Patriarhie. De asemenea, ei nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere, nu vor putea promova în alte parohii, nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti, nu pot fi încadraţi şi nu pot funcţiona în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar, nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decât cu observarea atentă a situaţiei canonice şi menţionarea acesteia în fişa personală, a precizat Patriarhia Română într-un comunicat de presă.
Preoţii care divorţează şi se recăsătoresc vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei, adică nu vor mai avea voie să slujească.
Dacă se va constata că preotul care a primit această sancţiune a fost părăsit de soţie, are rezultate pastorale deosebite, dovedeşte calităţi misionar-pastorale şi comportament bisericesc, are relaţii bune cu credincioşii din parohie, are o pregătire teologică deosebită, are copii în întreţinere, de la caz la caz, poate lucra în administraţia bisericească, în activităţi filantropice, în activităţi cu caracter cultural-educaţional, în învăţământul de stat sau în posturi neclericale de cântăreţi bisericeşti pentru a nu fi îndepărtaţi din cadrul bisericii, chiar dacă nu mai slujesc la Sfântul Altar.
"Hotărârea are ca scop întărirea instituţiei familiei preotului ortodox prin măsuri pastorale care au rolul de a consolida şi evidenţia personalitatea religios-morală a preotului şi a întregii lui familii în comunitate, ca exemplu de trăire morală şi comportament creştin", se arată în comunicatul Patriarhiei.
„Hotărârea Sinodului nu se va aplica retroactiv, reiese clar din textul ei, ea este aplicabilă doar după 26 februarie. Acum li s-a cerut episcopilor să cerceteze fiecare caz în parte şi să centralizeze situaţia, urmând ca la următorul Sinod să se ia o decizie definitivă. Toţi preoţii divorţaţi, rămaşi văduvi şi recăsătoriţi au făcut acest lucru cu binecuvântarea episcopilor locului", ne-a declarat prof. univ. dr. Marius Ţepele, titularul Catedrei de Istorie Bisericească Universală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea. „Hotărârea este adoptată cu o anumită înţelegere, în sensul că Biserica va manifesta îngăduinţă şi va întinde totuşi o mână de ajutor preoţilor divorţaţi, văduvi şi recăsătoriţi. De acum înainte nu se va mai accepta însă vreo abatere de la legile Bisericii", spune profesorul orădean.
Legile bisericeşti acceptă divorţul într-un singur caz, atunci când preoteasa este acuzată de desfrânare. În orice alt caz preotul este oprit de la slujbă. La nivel naţional din aproximativ 11.000 de preoţi mireni Patriarhia a estimat că în jur de 3,5% sunt divorţaţi sau văduvi.
aAM CITIT CU ATENTIE ARTICOLUL.sint de acord cu el. nu-i putem rastigni pe pr. div. trebuie sa-si duca crucea mai departe, dar sint de acord cu inasprirea regulamentului. nu se poate lua decizii retroactive.