Expoziţie omagială la Biblioteca Judeţeană - În amintirea eroilor din Primul Război Mondial
La Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai a avut loc ieri vernisajul expoziţiei de fotografie Centenar Mărăşti - Mărăşeşti şi Oituz. Evenimentul organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor are scopul de a reaminti orădenilor jertfele eroilor din Primul Război Mondial.
Aşa cum a explicat în deschiderea evenimentului managerul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, expoziţia, deşi a avut parte de un vernisaj estival, este adresată şi elevilor şi profesorilor din Oradea.l
„Am deschis această expoziţie la finalul vacanţei de vară, conştienţi fiind că nu este o perioadă propice pentru evenimente culturale. Însă nu am putut trece cu vederea faptul că în data de 22 august am comemorat 100 de ani de la moartea sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, iar astăzi, 24 august, se împlinesc 152 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand I Întregitorul”, a spus Lucian Silaghi.
„Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 1 octombrie, pentru că intenţionăm să aducem elevi de gimnaziu şi de liceu care să o viziteze şi să beneficieze de informaţii oferite de istoricii invitaţi”, a mai subliniat Silaghi.
În completare, managerul bibliotecii, Ligia Mirişan, şi-a arătat bucuria de a găzdui în instituţie un astfel de eveniment, subliniind că sunt necesare comemorările, pentru a ne păstra vie amintirea jertfelor.
„Anul viitor sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. Şi trebuie să fim conştienţi că această unire nu era posibilă fără sacrificiile eroilor din Primul Război Mondial. Suntem datori să ne întoarcem privirea şi sufletul spre aceşti soldaţi care ne-au dat o importantă lecţie de viaţă. Şi mă gândesc umilă că astăzi nu am mai fi capabili de o asemenea jertfă”, a spus Ligia Mirişan.
Şi pentru că intenţia expoziţiei a fost aceea de a cinsti eroii, preotul militar Mircea Ioniţă a oficiat o slujbă de pomenire a soldaţilor căzuţi pe câmpul de luptă.
Expoziţia Centenar Mărăşti - Mărăşeşti şi Oituz a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria – Filiala Bihor, Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio şi Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I – Filiala Oradea. Sunt expuse peste 50 de fotografii cu imagini ale mausoleelor de la Mărăşti şi Soveja (jud. Vrancea), precum şi cu imagini ale casei de lângă Târgu-Jiu, în care s-a născut Ecaterina Teodoroiu, şi ale monumentului înălţat în locul în care, acum 100 de ani, mai exact la 22 august 1917, cădea în linia întâi, în fruntea plutonului pe care-l comanda, cea supranumită „Eroina de la Jiu”. Una dintre cele mai emoţionante imagini este fotografia în care apar cosiţele Ecaterinei Teodoroiu, aşa cum au fost găsite în raniţă. Sunt, de asemenea, expuse copiile unor hărţi militare ale principalelor bătălii din Primul Război Mondial, victorii care au creat premisele realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Vizitarea expoziţiei este gratuită.
ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUŞINE PENTRU DEMOCRAŢIE!