Examenul pentru obţinerea carnetului de şoferi a fost modificat la începutul acestei luni. Un ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor, publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, prevede ca, la examenul pentru categoria A sau A1, spre exemplu, elevul să efectueze câteva manevre speciale în plus, menite să testeze vigilenţa acestuia în trafic. Câteva modificări vizează şi examenul pentru obţinerea permisului categoria B. Pentru cei care vor permis de profesionist au apărut categorii noi: TR pentru tractor, TV pentru tramvai şi TB pentru troleibuz.

 

Exerciţii noi pentru categoria A

Pe lângă manevrele obişnuite, precum executarea de opturi printre patru jaloane sau deplasarea în linie dreaptă pe 50 de metri cu braţul stâng ridicat orizontal, examenului pentru categoria A îi mai sunt adăugate câteva manevre speciale. Potrivit ordinului MAI, elevul trebuie să execute un exerciţiu de frânare de urgenţă. Concret, acesta trebuie să ştie să frâneze motocicleta la o viteză mai mare de 50 de km/h. Un alt exerciţiu nou apărut este evitarea unui obstacol la o viteză mai mare de 50 km/h. Ambele exerciţii nou introduse au ca scop „evaluarea competenţei privind manevrarea frânei din faţă şi a frânei din spate, direcţia vizuală şi poziţia pe motocicletă", se arată în textul legii. În ceea ce îi priveşte pe examinatori, aceştia vor trebui să fie atenţi nu numai la verificarea stării motocicletei, ci şi la echipamentul elevilor, dacă aceştia poartă cască de protecţie sau dacă echipamentul elevului este adecvat condusului unei motociclete.

 

Puncte în plus pentru condus ecologic

La categoria B, modificările sunt legate mai degrabă de modul în care punctează examinatorul. Cu noile norme, acestuia îi va fi mult mai uşor să declare un candidat respins. Este suficient ca acesta să facă o greşeală pentru care unui şofer i se ridică permisul de conducere. Cei care conduc ecologic au însă şanse mai mari să treacă. Adică cei care demarează uşor şi nu bruschează maşina, cei care accelerează progresiv, mai exact cei care conduc astfel încât maşina să nu consume carburant mai mult decât este cazul, în consecinţă să nu polueze. Sunt însă şi cazuri în care s-au redus punctele de penalizare. De exemplu, la primul test, cel de verificare tehnică auto. Cei care nu se prea pricep se aleg cu 3 puncte de penalizare, nu cu 6 câte erau înainte.

 

Proba practică, inclusiv după lăsarea serii

Potrivit Ordinului 4/2010 al MAI, proba practică la examenul pentru obţinerea permisului de şofer se va desfăşura, în limita posibilităţilor, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, inclusiv după lăsarea serii. Desfăşurarea probei practice va fi întreruptă în cazul apariţiei unor condiţii meteo rutiere nefavorabile, determinate, de regulă, de reducerea vizibilităţii sub 100 metri, căderi abundente de precipitaţii, inundaţii, furtună ori viscol, urmând a fi reluată de îndată ce condiţiile de circulaţie au revenit la normal. În plus, în baza ordinului prefectului, proba practică poate fi susţinută în alte municipii decât cele reşedinţă de judeţ.