Comunitatea Evreilor din Oradea a marcat, la sfârşitul săptămânii trecute, Sărbătoarea de Purim a anului iudaic 5770-2010. Programul a început sâmbătă cu citirea Cărţii Esterei în Sinagoga mică din Oradea şi s-a încheiat cu tradiţionalul carnaval de Purim, care s-a desfăşurat ieri, în sala festivă a Centrului Comunitar Evreiesc JCC Oradea. Purim este considerat cea mai veselă sărbătoare a calendarului iudaic

Sala de spectacole s-a dovedit a fi mult prea mică pentru a face faţă numărului mare de persoane care au dorit să participe la carnaval. Tineri şi bătrâni, dar şi mulţi copii, unii purtând măşti şi costume, s-au înghesuit să vadă spectacolul pregătit de membrii Comunităţii Evreieşti, ai căror amfitrioni au fost Andrei Seidler, directorul JCC Oradea, şi actriţa Iuliana Iurciuc. Programul a debutat cu un scurt moment de dans sportiv oferit de copiii de la Exclusiv Dance, care se antrenează în sala JCC, după care "şi-a intrat în drepturi" corul "Gyuri Vilan", care a interpretat mai multe cântece specifice sărbătorii. Carnavalul a continuat cu o scenetă la care au participat mai mulţi membri ai Comunităţii. "Tot programul artistic prezentat de membrii comunităţii este o scenetă", a precizat Andrei Seidler. Programul s-a încheiat cu un concurs al costumelor, toţi cei care s-au îmbrăcat adecvat pentru carnaval luptându-se pentru titlul de Miss şi Mister Purim, care au fost răsplătiţi cu premii de către organizatori.
Sărbătoare evreiască, Purimul ("sorţi") comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan antic de distrugere de către Haman, după cum este scris în cartea biblică Cartea Esterei (Megillat Esther). În funcţie de poveste, Haman trage la sorţi pentru a stabili data la care să fie exterminaţi evreii. Purim este considerat cea mai veselă sărbătoare a calendarului iudaic. În timpul sărbătorii se obişnuieşte ca oamenii să se mascheze, să organizeze carnavaluri, se pună în scenă piese de teatru sau se dau petreceri. Mâncarea tradiţională este Humentaschen (buzunarele lui Haman). Aceste prăjiturele cu formă triunghiulară, umplute cu gem, seminţe de mac, miere sau nuci, reprezintă pălăria cu trei colţuri a lui Haman, personajul negativ din povestea Purimului.