Evrei în lagărele şi ghetourile din Europa - "Oradea datorează enorm comunităţii evreieşti"
Universitatea din Oradea a fost vineri, 30 mai a.c., gazda unei conferinţe internaţionale la care au participat invitaţi din mai multe ţări, cadre didactice şi oficialităţi. Rectorul Constantin Bungău a spus, în cadrul evenimentului, că Universitatea sprijină iniţiativele care cinstesc memoria evreilor mai ales că Oradea are o datorie importantă faţă de această comunitate.
Desfăşurată într-o sală arhiplină, conferinţa internaţională "Evrei în lagăre şi ghetouri din Europa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial" a început la ora 9.30 în prezenţa primarului Ilie Bolojan, a preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor - Cornel Popa, a Preşedintelui Comunităţii Evreilor din Oradea - Felix Koppelmann, a prim-rabinului Comunităţii Evreilor din Debreţin - Aser Ehrenfeld, a rectorului Constantin Bungău şi a preşedintelui Senatului Universităţii - Sorin Curilă. Moderator al evenimentului a fost directorul Centrului de Cercetare al Istoriei Evreilor "Eva Heyman" din Oradea - prof. univ. dr. Antonio Faur. "Universitatea din Oradea a fost, este şi va fi un partener important al celor care se ocupă de istoria comunităţii, culturii şi civilizaţiei evreieşti. Avem colegi care se ocupă astăzi de zona de arhitectură şi colegi care încearcă, nu doar din punct de vedere istoric, să reconstituie viaţa comunităţii evreieşti din Oradea, mai ales că oraşul nostru datorează foarte mult acestei comunităţi", a spus rectorul Constantin Bungău.
Medalii pentru prietenii poporului evreu!
Timp de aproximativ 11 ore s-a vorbit despre ghetourile evreieşti din Kosice, Agde şi Oradea, au fost prezentate două cărţi şi au primi diplome de prietenie a poporului evreu mai multe oficialităţi. Prima parte a sesiunii de comunicări, a fost moderată de profesorul Carol Iancu, Martin Javor vorbind despre "Ghetoul evreiesc din Kosice", Michael Iancu despre lagărul din Agde, sudul Franţei, Antonio Faur despre "Ghetoul din Oradea", Felicia Waldman despre reprezentarea vieţii evreieşti din ghetouri şi lagăre în cinematografe, şi Radu Romînaşu despre reflectarea lagărelor naziste în lucrarea "Decalog însângerat" al dr. Tereza Mozes. La ora 12.30 a avut loc acordarea medaliei "Dr. Alexandru Şafran", fostului consul general la Oradea, dr. Mihai Marina, ceremonie care a fost urmată de acordarea diplomelor de "prieteni ai poporului evreu" primarului Ilie Bolojan şi directorului Centrului "Eva Heyman" - Antonio Faur. După o dublă prezentare de carte (Jurnalului Evei Heyman şi un volum dedicat istoricului Carol Iancu), au urmat alte două comunicări ştiinţifice, una moderată de profesorul Alberto Castaldini şi alta de Waclaw Wierzbienec. Dezbaterile s-au încheiat la ora 20.30.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.