Evolutia internetului (enlear.academy)

Web 2.0 este definiția internetului din zilele noastre. Reprezintă un cumul de aspecte interactive și colaborative ale internetului. Specialiștii au stabilit că Web 2.0 a apărut prin anii 2004-2005. Termenul Web îl folosim pentru World Wide Web (WWW).

Să începem cu Web 1.0, definiția internetului timpuriu între anii 1990 și 2000. Berners-Lee a fost pionier în dezvoltarea timpurie a internetului în 1990, când era informatician la CERN. Până în octombrie 1990, Berners-Lee a scris cele trei tehnologii fundamentale care au devenit baza web, inclusiv primul editor/browser de pagini web (WorldWideWeb.app).

El a definit HTML (HyperText Markup Language, limbajul de marcare sau de formatare al web-ului); a definit URL-ul (Uniform Resource Identifier sau Locator, o adresă unică folosită pentru a identifica fiecare resursă de pe web); a definit HTTP-ul (HyperText Transfer Protocol, care permite preluarea resurselor conectate de pe web).

La început, internetul era utilizat mai mult în domeniul armatei, ulterior fiind extins spre medicină și cercetare. Însă perioada Web 1.0 a început odată cu introducerea primului browser web – Netscape. În vremea internetului Web 1.0, informația era furnizată prin intermediul unor pagini statice, existente pe servere. Majoritatea utilizatorilor de internet din acel moment erau încântați de noutatea caracteristicilor precum e-mailul și regăsirea știrilor în timp real. Crearea de conținut era încă la început, iar utilizatorii au avut puține oportunități pentru aplicații interactive, deși acest lucru s-a îmbunătățit pe măsură ce operațiunile bancare și tranzacționarea online au devenit din ce în ce mai populare.

După anul 2000, a început perioada Web 2.0 și se referă la modul în care oamenii au început să folosească internetul. Treptat, toate site-urile Web 1.0 au fost adaptate și înlocuite în noua versiune Web 2.0. Site-urile sunt mai dinamice și interactive, însă Web 2.0 a adus și viețile noastre și acele platforme de conectivitate socială, unde utilizatorii au putut genera conținut. Putem spune că tot internetul este la Web 2.0 pentru că noua etapă a dus și la schimbarea modului în care se fac site-urile web și tehnologiile folosite în sfera internetului.

Creșterea exponențială a Web-ului 2.0 a fost determinată de inovații cheie, cum ar fi accesul la internet mobil și rețelele sociale, precum și de aproape ubicuitatea dispozitivelor mobile puternice, cum ar fi iPhone-urile și dispozitivele Android.

În al doilea deceniu al acestui mileniu, aceste evoluții au permis dominarea aplicațiilor care au extins foarte mult interactivitatea și utilitatea online - de exemplu, Airbnb , Facebook (acum Meta), Instagram, TikTok, Twitter , Uber , WhatsApp și YouTube, pentru a numi un putini.

Dacă ar fi să definim Web 2.0 cu liniuță, putem spune următoarele:

  • include o paletă foarte largă de aplicații și servicii care folosesc Web-ul ca platforma unitară și organizată de comunicare;

  • este construit pe bază unei arhitecturi care încurajează participarea activă a utilizatorilor;

  • permite interacțiunea facilă între utilizatorii care au aceleași interese.

Web 2.0 oferă utilizatorilor posibilitatea:

  • de a produce conținut, de a-l partaja cu alții, deci o mai puternică interactivitate;

  • o experiență mult mai apropiată de aplicațiile desktop, cu interfețe grafice intuitive, plăcute, programabile și, mai ales, transparente;

  • facilitează accesul public la baze de date, prin API-uri;

  • are abilitatea de a conecta intre ele diverse aplicații sau servicii și de a agrega date din diverse surse - RSS, bloguri, presă online etc;

Așa cum menționam și mai sus, Web 2.0 a dus la socializarea informației, ceea ce a facilitat aparitia instrumentelor colaborative de genul wikipedia, a platformelor de socializare, a blogurilor, a structurilor de comunicare de date si documente, a colecțiilor de bookmarkuri, a colecțiilor de clipuri video ( YouTube ) sau de imagini ( flickr ).

Toate aceste aspecte au impactat puternic și în zona de divertisment. Conținutul multimedia a putut fi realizat, încărcat și distribuit mult mai ușor în Web 2.0. Jocurile au migrat din mediul offline și din clasicele console, în sfera digitală. Au apărut site-urile dedicate cazinourilor online, care au fost populate cu numeroase jocuri de cazinou.

Totul a fost posibil prin creșterea uzabilității și prin îmbunătățirea experienței utilizatorilor. Informația a fost descentralizată, ceea ce a facilitat ca utilizatorii să genereze conținut și să-l distribuie liber.

evolutia tehnologie de la Web 2.0 la Web 3.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce urmează după Web 2.0? Evident Web 3.0!

Web 3.0 reprezintă următoarea etapă a evoluției internetului. Conform specialiștilor, aceasta ar putea impacta puternic modul în care consumăm internetului, reprezentând o schimbare de paradigmă la fel de puternică precum a fost Web 2.0.

Berners-Lee a expus câteva dintre ideile Web 3.0 încă din 1990. Am putea spune că a fost un clarvăzător și a anticipat că noua etapă va duce la descentralizarea structurii web, iar oamenii vor putea contribui cu toții la rescrierea informației pe internet.

Web-ul 3.0 a depășit cu mult conceptul original al Web-ului semantic, așa cum a fost conceptualizat de Berners-Lee în 1990 și ulterior în 2001. Acest lucru se datorează parțial pentru că este foarte costisitor și monumental de dificil să convertești limbajul uman – cu toate nuanțele și variațiile sale subtile – într-un format care poate fi ușor de înțeles de computere și pentru că Web 2.0 a evoluat deja substanțial în ultimele două decenii.

Metaverse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În primul rând Web 3.0 înseamnă descentralizare. Asta înseamnă că informația poate fi stocată pe mai multe servere. În Web 2.0, computerele folosesc http sub formă de adrese web unice pentru a găsi informația, care de multe ori este stocată într-o singură locație. Cu Web 3.0, informația ar putea fi stocate în mai multe locații simultan și, prin urmare, ar putea fi descentralizate. Acest lucru ar distruge bazele de date masive deținute în prezent de giganții internetului precum Facebook (acum Meta) și Google și ar oferi un control mai mare utilizatorilor.

În Web 3.0, toate interacțiunile se vor face în mod direct, fără intermediari, iar aici intră în joc tehnologia blockchain. Inevitabil, Inteligența Artificială va fi utilizată la scară largă. În Web 3.0, computerele vor putea înțelege informațiile în mod similar cu oamenii, prin tehnologii bazate pe conceptele Web semantic și procesarea limbajului natural.

Astfel de tehnologii vor duce la contribuții semnificative în domenii precum divertisment, publicitate, sănătate, dezvoltare, cercetare.

În concluzie, Web 1.0 a fost epoca primită a internetului (gen filmul alb-negru); Web 2.0 este epoca digitală și colorată a internetului, iar Web 3.0 deja ne duce spre lumi paralele și Metavers.