Avocatul orădean Mircea Ursuţa, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea, şi-a lansat sâmbătă, la Băile Felix, volumul "Contravenţiile rutiere", publicat la Editura Universul Juridic. Evenimentul a avut loc în Sala Teatrului, la Hotel Padiş, fiind organizat în cadrul Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Studenţilor în drept ELSA România.

La acest important eveniment editorial, autorul i-a avut alături pe judecătorul Cristi Danileţ, vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea şi membru în Consiliul Superior al Magistraturii, comisarul-şef Dorin Sava, şeful Poliţiei Rutiere Bihor, prof. univ. Cristian Miheş, prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii Oradea, dar şi pe Nicolae Cîrstea, directorul general al Editurii Universul Juridic. "Săptămâna trecută, a intrat în vigoare o nouă lege prin care se prevede scurtarea duratei de soluţionare a proceselor. Pentru circulaţie, orice amendă poate fi contestată la Judecătorie, însă decizia acestei instanţe nu mai poate fi contestată, motiv pentru care trebuie o foarte mare responsabilizare a judecătorilor de la această instanţă", a precizat judecătorul Cristi Danileţ, care susţine că o soluţie pentru unificarea practicii în instanţele de judecată o reprezintă existenţa unor culegeri de jurisprudenţă, cum este cea a colegului său Mircea Ursuţa. "Îmi place să găsesc astfel de culegeri în care jurisprudenţa este prezentată şi criticată. Mircea Ursuţa a adunat practica din mai multe judeţe şi a criticat anumite neajunsuri ale legislaţiei. Această lucrare va fi de ajutor pentru studenţiii la drept, pentru avocaţi, poliţişti, dar şi pentru judecători, pentru a da hotărâri corecte", a mai adăugat Danileţ.
La rândul său, comisarul-şef Dorin Sava a precizat că volumul "Contravenţiile rutiere" este o carte care trebuie citită de toată lumea "pentru a şti ce e rău în legislaţia rutieră". "Colegii noştri trebuie să cunoască legislaţia bine, iar pregătirea lor profesională trebuie să fie la un nivel superior pentru ca, în aplicarea ei, să facă dreptate, nu abuz", susţine Sava. Prezent la lansarea de carte, prodecanul Facultăţii de Drept, Cristian Miheş, a precizat că volumul lansat de fostul său student şi actual coleg poate fi citit de oricine, nu numai de specialişti în domeniul legislaţiei rutiere. "Regulile de circulaţie, procedura de sancţionare, trebuie cunoscute de toată lumea", a precizat Miheş. Autorul a menţionat că ideea pentru lucrarea lansată sâmbătă i-a venit în urma documentării întinse pe mai mulţi ani, pentru elaborarea tezei de doctorat în materia procedurii contravenţionale generale. "Legislaţia în domeniul rutier este atât de proastă încât ridică probleme în aplicare. Legislaţia contravenţională excelează prin lipsă, iar codul rutier contrazice în foarte multe puncte legislaţia, astfel încât nimeni nu mai înţelege ce trebuie să aplice. Eu am încercat o prezentare a practicii în contravenţiile rutiere. Lucrarea nu este completă, pentru că este un domeniu în permanentă mişcare. Legea micii reforme, încercând să degreveze supasolicitarea instanţelor a soluţionat doar parţial problema. Încercăm să îmbunătăţim această carte prin ediţii succesive. Ne-am propus să trimitem această carte la toate judecătoriile din România pentru ca acestea să ne trimită propuneri de îmbunătăţire a cărţii prin practica pe care acestea o au", a menţionat Mircea Ursuţa. Acesta speră că lucrarea sa va fi utilă atât avocaţilor şi judecătorilor, cât şi agenţilor constatatori, dar şi cetăţenilor.
Lucrarea "Contravenţiile rutiere" poate fi folosită ca un îndrumar pentru agenţii constatatori la încheierea de procese-verbale corecte, cu respectarea drepturilor contravenientului, a ordinii publice, a siguranţei în trafic şi, nu în ultimul rând, a legislaţiei în vigoare. Prefaţa lucrării a fost semnată de comisarul-şef Lucian Diniţă, Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Volumul a fost prezentat şi în cadrul Forumului Internaţional pentru Siguranţa Rutieră, desfăşurat la Bucureşti.

Aceasta este cea de-a doua carte a avocatului orădean Mircea Ursuţa, primul volum, "Procedura contravenţională" fiind lansat în luna octombrie a anului 2008, tot la Editura Universul Juridic, dar care a ajuns deja la a treia ediţie.