Electoratul a oferit o mică surpriză faţă de acum cinci ani - Un vot (dez)interesat
Aşa cum era de aşteptat, scrutinul electoral de duminică nu a prezentat un prea mare interes pentru alegătorii bihoreni, în special pentru cei din mediul urban. Cu toate acestea procentul celor care şi-au exprimat votul a fost mai mare decât cel din urmă cu cinci ani.
Pentru alegerile europarlamentare de ieri, au fost aşteptaţi să-şi exprime opţiunile politice 505.981 bihoreni cu drept de vot, în 651 secţii de votare la nivelul întregului judeţ. Concomitent cu scrutinul europarlamentar, ieri au avut loc alegeri locale parţiale anticipate pentru desemnarea unui nou Consiliu Local în comuna Bunteşti, cel ales în 2012 fiind dizolvat deoarece nu s-a întrunit mai mult de trei ori consecutiv. Procesul electoral din judeţul Bihor s-a desfăşurat fără incidente. Cel puţin, până la ora 18.00, la Biroul Electoral Judeţean nu fuseseră primite sesizări sau reclamaţii cu privire la încălcări ale legislaţiei. Alegerile europarlamentare din 2014 au fost privite, la nivelul întregii ţări, cu mai mult interes decât precedentele, după cum o şi arată cifrele prezenţei la vot: în total, 18,41% dintre români au răspuns chemării la urne în 2014, faţă de 14.95% în 2009 (la aceeaşi oră, 16.00). În ceea ce priveşte prezenţa la vot, la prima raportare, care a vizat prezenţa la vot până la ora 10.00, în judeţul Bihor se prezentaseră la urne 4,13% dintre alegători (3,33% în mediul urban şi 5,04% în mediul rural). Media naţională a prezenţei la vot la ora 10.00 era de 4,71%, Bihorul fiind pe locul 29. Judeţele fruntaşe au fost Olt (7,8%), Teleorman (6,72%), Ilfov (6,19%), Dâmboviţa (6,13%) şi Mehedinţi (6,03%), la coada clasamentului figurând judeţele Maramureş (3,09%), Timiş (3,52%), Sibiu (3,54%), Iaşi (3,69%). La următoarea raportare, vizând prezenţa la urne la ora 13.00, judeţul Bihor ocupa locul 26 cu un procent de 12,07% (9,64% în mediul urban şi 14,83% în mediul rural). Media pe ţară era, la ora 13.00, de 12,54%. Trei ore mai târziu, prezenţa vot a crescut la 19,05% în judeţul Bihor, clasându-se pe locul 19, în condiţiile în care media pe ţară era de 18,41%.
Ruralul, mai interesat
Ca de fiecare dată, bihorenii din mediul rural s-au arătat mai interesaţi de procesul electoral, astfel că s-au prezentat într-un procent mult mai mare la secţiile de votare. Astfel, potrivit raportărilor venite din partea celor 102 secţii de votare din eşantion, până la ora 16.00 se prezentaseră la vot 24,68% dintre alegătorii înscrişi pe listele permanente din mediul rural, în timp ce în mediul urban procentul era de 14,1%. Comparativ, la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, prezenţa la vot până la ora 16.00 la nivel naţional era de 14,95%, iar în judeţul Bihor era de 17,41% (locul 13). La alegerile pentru Parlamentul European se permite votul pe liste suplimentare pentru persoanele care se află în altă localitatea decât cea de domiciliu. De asemenea, persoanele care doreau să voteze dar nu se puteau deplasa până la secţia de votare de care aparţin, sâmbătă au fost depuse cereri pentru urna mobilă. Printre cei care au solicitat să voteze cu urna mobilă s-au numărat deţinuţii din Penitenciarul Oradea. Astfel, din cei 469 deţinuţi care îndeplinesc cumulativ condiţiile pentru exercitarea votului, doar 90 şi-au exprimat în scris refuzul de a-şi exercita dreptul de vot. Pentru asigurarea participării deţinuţilor la vot, în incinta Penitenciarului Oradea s-a amenajat un spaţiu corespunzător pentru amplasarea urnelor speciale şi a cabinelor de vot, în condiţii de asigurare deplină a secretului votului. Penitenciarul Oradea a fost arondat Secţiei de votare nr. 123 Oradea.
Liderii locali, disciplinaţi
Cel mai matinal dintre liderii politici locali a fost primarul Ilie Bolojan, care s-a prezentat la secția de votare de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" la ora 8.00. Liderul PNL Oradea nu a făcut declarații politice, însă a lăsat să se înțeleagă că e important ca cetățenii să meargă la urne și să voteze înțelept. Președintele PSD Bihor, Ioan Mang, a votat la secția amenajată în Liceul German "Friedrich Schiller", alături de el fiind soţia sa, dar şi câţiva colegi de partid: Emilian Pavel (candidat pe lista PSD), președintele PSD Oradea Ovidiu Mureșan și liderul TSD Oradea Liviu Sabău Popa. Liderul PSD Bihor a declarat că se așteaptă ca noii europarlamentari români să nu-și mai denigreze țara și să facă în așa fel încât românii să nu mai fie cetățeni de rangul II în Uniunea Europeană. Totodată, Mang şi-a exprimat speranţa că socialiștii vor prelua conducerea Comisiei Europene și că politica de „tăieri" a Dreptei va fi schimbată cu una de creare de locuri de muncă și de încurajare a tinerilor. Fostul primar al comunei Cefa, Ioan Roman, și-a manifestat și el opțiunea politică în cadrul scrutinului pentru Parlamentul European. Deputatul PSD a votat duminică, 25 mai, în localitatea pe care a păstorit-o până în 2008, când a ajuns în Camera Deputaților. Fidel sloganului de campanie al social-democraților, Roman spune că a ștampilat buletinul de vot pentru ca România să fie reprezentată la Bruxelles de „politicieni mândri de ţara lor" și care „să lupte pentru interesele" cetățenilor. Alți parlamentari bihoreni care au mai anunțat momentul votului lor din 25 mai sunt: deputații Floica Cherecheș (la Liceul German „Friedrich Schiller", Ioan Cupșa (la Grădinița nr. 37) și Szabo Odon (la Liceul Ady Endre), senatorul Biro Rozalia (la Valea lui Mihai). De asemenea, viceprimarul Mircea Mălan a votat la Colegiul Național „Mihai Eminescu"
Suplimentare de buletine în Băile Felix
Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a votat la Şcoala "Nicolae Bălcescu" pentru „o Românie europeană", cu convingerea că "europarlamentarii noştri ne vor reprezenta cu cinste şi cu demnitate în Uniunea Europeană". Despre participarea la vot, Claudiu Pop a spus că este o decizie "din simţ civic" a fiecăruia, din punctul său de vedere votul fiind obligatoriu pentru orice cetăţean responsabil. "Că suntem sau nu interesaţi de politică, vedem scăderea tarifului la roaming, libera circulaţie, vedem lucruri care ne interesează, de ordin economic, măsuri ce sunt luate de forurile europene. România, ca a şaptea ţară, cu cei 32 de europarlamentari, are un cuvânt important de spus, iar acei reprezentanţi trebuie să fie cei mai buni pe care ţara noastră îi are", a precizat Claudiu Pop. Prefectul a menţionat că procesul electoral în judeţul Bihor se desfăşoară normal, fără incidente, adăugând că într-o secţie de votare din Băile Felix urmau să mai fie trimise buletine de vot.
"Ne-am aşteptat la acest lucru, s-a identificat secţia de unde vor fi trimise. Până în acest moment, nu am avut niciun incident electoral. După ora 21.00, când se vor închide secţiile, avem un grafic pregătit pentru preluarea buletinelor de vot, pe care l-am transmis tuturor secţiilor, afişat pe site-ul BEJ-ului, al Prefecturii. Avem cinci maşini care vor duce buletinele de vot rămase către acele judecătorii care au arondate toate cele 101 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ," a precizat prefectul.
Comentarii