Ieri, cu ocazia Zilei Mondiale dedicate Sănătăţii, elevi din clasele I-VII ai Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea, sub îndrumarea doamnei profesoare de biologie, Felicia Şchiop, au dezbătut tema "Efectele încălzirii globale asupra sănătăţii".

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, înfiinţată în anul 1948, a decis instituirea unei zile mondiale dedicate sănătăţii, aceasta fiind stabilită pe data de 7 aprilie. Scopul acesteia este de a spori nivelul de cunoştinţe în rândul populaţiei pe un anumit segment de sănătate. În cadrul temei "Efectele încălzirii globale asupra sănătăţii", elevii Liceului Teoretic "Lucian Blaga" au fost informaţi asupra fenomenului de încălzire globală, asupra consecinţelor acesteia în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor şi soluţiile ce ar putea fi găsite în prevenirea acestui fenomen. Consecinţele încălzirii globale asupra sănătăţii oamenilor ar putea fi devastatoare în timp, timp care se pare că este mult mai aproape decât am vrea noi să credem. Întrebaţi cum ar putea preveni această înspăimântătoare încălzire globală, cei prezenţi au încercat să ofere diferite soluţii, care de care mai inventive. Elevii au vizionat filme pe această temă controversată a zilelor noastre, la sfârşitul cărora doamna profesoară a încercat să le răspundă celor mai "dificile" întrebări. Au început să-şi dea seama că efectele schimbării climatice pot fi dramatice. Bolile infecţioase se răspândesc din ce în ce mai mult; numărul dezastrelor naturale, incluzând valurile de căldură, inundaţiile şi secetele sunt un subiect de zi cu zi în presa mondială, lipsa din ce în ce mai acută de alimente şi de apă potabilă duce la migraţii masive. Aceste consecinţe ale schimbării climatice ridică probleme tuturor ţărilor, dar mai ales ţărilor în curs de dezvoltare şi oamenilor care trăiesc în sărăcie extremă. Ei sunt cei mai expuşi efectelor încălzirii globale iar părerea şi implicarea lor sunt foarte importante pentru a-i putea ajuta eficient. Elevii s-au arătat de-a dreptul impresionaţi de acest subiect, conştientizând că viitorul este în mâinile lor şi ale noastre, ale tuturor.

La finalul orei s-a concluzionat că, deşi de multă vreme ar fi trebuit să se acorde o mai mare atenţie mediului nostru înconjurător, de azi înainte, cel puţin elevii Liceului "Lucian Blaga" se vor strădui să salveze sănătatea planetei şi a celor care trăiesc aici. Pentru că sănătatea noastră este consecinţa acţiunilor noastre anterioare. Cert este că, dacă nu am uita cum e să priveşti lumea prin ochii unui copil, poate multe lucruri şi fenomene nu ar prinde un contur atât de devastator.

Monica ARDELEAN