Deşi părea a fi destul de trainic şi sănătos, un copac crescut pe malul drept al Crişului Repede, în zona pieţei Decebal, a fost doborât săptămâna trecută. Acesta căzuse în apă în urma furtunii ce a avut loc la începutul săptămânii. Ieri reprezentanţii Administraţiei Bazinale Ape Crişuri şi-au adus utilajele necesare şi au reuşit într-un final să ridice plopul.


După ce în urmă cu câteva săptămâni doi castani erau tăiaţi în zona Pieţei Decebal, deoarece fuseseră atacaţi de larva minieră, la începutul săptămânii trecute, încă un copac şi-a găsit sfârşitul. "O echipă de şapte muncitori din cadrul subunităţii Direcţiei Bazinale Ape Crişuri a intervenit cu un buldoescavator şi o barcă pneumatică pentru a detaşa copacul din Criş. Acesta a fost transportat în curtea sediului Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, iar dacă se dovedeşte că este bun va fi folosit ca lemn de foc", ne-a declarat Raluca Negruţ, purtător de cuvânt al Direcţiei Bazinale.

Arborele crescuse pe malul drept al Crişului, iar potrivit ecologiştilor factorul principal care a dus la doborârea lui au fost orădenii ce se scaldă în apropiere şi care l-au folosit pe post de trambulină. "Copacul era folosit ca trambulină în special de tinerii care se scăldau acolo. De asemenea, acesta era crescut mult spre mal. Dacă s-ar fi luat unele măsuri din timp, eu cred că putea fi salvat. Era necesară o toaletare corespunzătoare a lui", ne-a declarat Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică. Potrivit acestuia malurile Crişului Repede ar necesita o atenţie mai deosebită, el referindu-se la faptul că acolo unde cad copaci ar trebui plantate sălcii. Ecologiştii au şi iniţiat o astfel de campanie în urmă cu doi ani, însă în majoritatea cazurilor acestea au fost rupte.