DN 1 H Aleşd - Zalău. Apar probleme pe dealurile destabilizate de lucrări - Versanţii o iau la vale
Drumul Naţional 1 H Aleşd - Zalău, reabilitat în perioada 2011 - 2014 de asocierea de firme spaniole OHL ZS şi Peyber Hispania, se confruntă în continuare cu problema alunecărilor de teren, acestea fiind tot mai dese şi mai accentuate, în special pe porţiunea Aleşd - Şinteu (Nova Huta). Cu toate că surparea versanţilor nu e de ieri de azi, ci a intervenit încă înainte de recepţia lucrării, nici până în momentul de faţă părţile responsabile nu au găsit soluţii pentru stabilizarea terenului.
Şoferii care circulă pe DN 1 H Aleşd - Zalău, în special cei care tranzitează sectorul de drum Aleşd - Şinteu (Nova Huta), ne-au semnalat că alunecările de teren sunt tot mai frecvente. În ultimii trei ani, după fiecare ploaie mai abundentă plasele de oţel întinse pe versanţi sunt rupte de alunecările de teren, mari cantităţi de pietriş şi bucăţi de stâncă ajungând pe şosea. De câteva zile dealurile abrupte din care constructorii au „muşcat” porţiuni extinse pentru lărgirea carosabilului şi apoi au învelit versanţii în plase de protecţie au luat-o din nou la vale. Chiar şi în porţiunile întărite cu gabioane s-au produs alunecări de teren masive, tone de pământ şi buşteni dezrădăcinaţi ajungând la baza zidurilor, existând pericolul de a se prăvăli pe carosabil.
Contactat telefonic, şeful Direcţiei Judeţene a Drumurilor Naţionale Bihor, Octavian Balog, nu a dat foarte mare importanţă „fenomenului”, considerând că o dată zona semnalizată, nu reprezintă niciun pericol pentru cei care circulă pe acolo, doar presa fiind cea care face lucrurile să pară mai grave decât sunt.
„Aşteptăm timpul frumos”
„Da, cunoaştem situaţia, dar nu reprezintă niciun pericol, tot timpul se exagerează. Zona este semnalizată corespunzător, se aşteaptă timpul frumos pentru ca proiectantul lucrării să găsească soluţii”, ne-a expediat Octavian Balog, recomandându-ne ca pentru mai multe informaţii să ne adresăm PR-ului Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Contactat telefonic, şeful Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan ne-a declarat: „Într-adevăr este o problemă acolo, ceva nu e în regulă, nu ştim exact care e cauza, posibil să fie ploile multe. Lucrarea este în garanţie, executantul are obligaţia să ia măsuri, în caz contrar se execută garanţia. Noi am făcut toate demersurile, am trimis documente la beneficar, consultant, însă nu putem lua măsuri, fiind legaţi de mâini şi de picioare, pentru că, dacă intervenim, pierdem garanţia. Ne-au promis că o sa găsească soluţii, trebuie să caute un expert care să stabilească cauzele acelor alunecări, după care să execute reparaţiile în cunoştinţă de cauză”.
Problema alunecărilor de teren de pe DN 1 H Aleşd - Zalău nu e de ieri de azi, ci de ani de zile, cu atât mai mult s-ar impune găsirea unor soluţii.
Un drum bine făcut
Deşi problemele din Bihor există şi nu se întrevede încă o rezolvare a situaţiei, şoseaua ca atare este una bine făcută şi semnalizată. Într-un singur lor, pe porţiunea bihoreană, şoseaua „a cedat”, tot într-una din zonele în care se produc alunecări de teren. Proiectul „Reabilitarea DN1H Zalău-Aleşd” a cuprins modernizarea şi repararea a 69,334 km din drumul naţional DN1H, pentru a asigura judeţelor Sălaj şi Bihor o infrastructură de transport de înaltă calitate. Tronsonul dintre kilometrul 0+000 şi km 26+510 (dinspre Zalău către Aleşd) a fost adjudecat la 89 milioane lei de asocierea firmelor spaniole OHL ZS şi Peyber Hispania cu CCCF Timişoara, aceasta din urmă implicată şi în reabilitarea DN 76 pe segmentul Oradea-Beiuş. Cel de-al doilea tronson, de la km 26+510 până la km 69+334, a revenit unei alte asocieri, formată din Spedition UMB şi Tehnostrade (ambele deţinute de „regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu) la suma de 107,7 milioane lei. Acest proiect a avut în vedere unul dintre ultimele tronsoane de drum rămase din programul mai amplu de reabilitare pentru drumurile româneşti din cadrul reţelei transeuropene de transport (TEN-T). Drumul se află pe teritoriul regiunii de dezvoltare nord-vest, legând oraşele Zalău şi Aleşd şi ducând la ieşirea dinspre nord a TEN-T spre Ungaria. DN 1 H porneşte din Aleşd, de la intersecţia cu DN 1, prin Peştiş, trece pe lângă Pădurea Neagră, prin Şinteu şi Munţii Plopiş, intrând în Sălaj prin Halmăşd, până la Zalău.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.