La trei luni după ce directorul Muzeului organiza o vizită de lucru pe şantierul noului sediu al instituţiei, pentru a le arăta muzeografilor şi jurnaliştilor stadiul lucrărilor, ieri, Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a organizat o conferinţă de presă la faţa locului, pentru a semnala modul deficitar în care Aurel Chiriac a înţeles să gestioneze reabilitarea acoperişului la sediul fostei Garnizoane.

 

"S-au investit foarte mulţi bani aici, de aceea trebuie să informăm bihorenii despre ce se întâmplă", a spus preşedintele CJ Bihor, menţionând că, la trei ani de la reparaţiile la acoperiş, această lucrare nu e nici pe departe ce s-a dorit. "Puteţi constata că toţi pereţii exteriori sunt umezi, afectând structura de rezistenţă a imobilului, prin urmare, nu se poate lucra la nivelurile superioare ale clădirii. În plus, sunt foarte multe coşuri care reprezintă un real pericol pentru clădire, putându-se prăbuşi peste acoperiş", a arătat preşedintele CJ. El consideră că o mare vină pentru această situaţie o are directorul Muzeului care, pe perioada de execuţie, nu a gestionat corect banul public. "Îi voi cere chiar azi (n.r. - ieri) demisia de onoare lui Chiriac, întrucât nu pot fi de acord asupra modului în care a gestionat banul public. Pe mine mă interesează capacitatea lui de manager şi nu de artist", a mai spus Ţîrle, care se întreabă unde vor fi mutate cele 400.000 de exponate, având în vedere că rezistenţa clădirii lasă mult de dorit. Şeful administraţiei judeţene a mai spus că va comanda o expertiză independentă de firmele care au lucrat deja la acoperiş, menţionând că se ia în calcul ca o mare parte a acestuia să trebuiască refăcut, asta după ce aproximativ 17 miliarde de lei vechi s-au investit pentru refacerea lui, execuţia lucrării aparţinând firmei orădene CIAC SA.

 

Contactat telefonic, Aurel Chiriac s-a abţinut să facă vreo declaraţie pe marginea acestui subiect, rezervându-şi dreptul de a prezenta, zilele acestea, un punct de vedere personal vizavi de această situaţie.