Din cauza birocraţiei de tot râsul - Grădina zoologică se modernizează cu viteza melcului
După ce întreg anul trecut Grădina Zoologică Oradea a reprezentat doar o "pradă" pentru vânătorii de contracte pe bani publici, odată tranşată victoria în favoarea firmei MBS Group, lucrările de extindere încă trenează. Contractul a fost semnat la începutul acestui an şi prevedea ca până pe 14 aprilie să fie predat proiectul tehnic. Deşi acest termen pare să fi fost respectat, ulterior conducerea RAPAS a venit cu propuneri de îmbunătăţire a proiectului. În aceste condiţii, noua documentaţie a trebuit supusă unei noi verificări la Ministerul Mediului, motiv pentru care demararea lucrărilor întârzie.
În lipsa unei autorizaţii de construcţie, document care poate fi eliberat doar după avizul Comisiei tehnico-economice a Ministerului Mediului, care va trebui să reanalizeze proiectul tehnic, la începutul acestei săptămâni, pe şantier, nu era prea mare agitaţie. Doi-trei muncitori şi un utilaj al firmei MBS Group au reuşit în ultima lună care s-a scurs de la predarea amplasamentului să demoleze clădirile şi fostele hale ale serelor RER. În rest, cele 3,7 ha atribuite suplimentar pentru extinderea Grădinii Zoologice erau pline cu buruieni şi clădiri în paragină. Odată viabilizată zona, aici ar trebui să fie amenajate spaţiile pentru speciile de maimuţe (macaci japonezi, babuini, macaci de Java, cercopiteci), spaţii mai generoase de până la 1.000 mp pentru tigrul indian şi tigrul siberian, respectiv pentru leopard, puma şi leu. Primele lucrări ar trebui să înceapă pe terenul fostelor sere, iar după finalizarea lucrărilor aici vor putea fi mutate animalele din actualele cuşti în noul lor habitat. Pe actualul spaţiu al Grădinii, la intrare, va fi amenajat un spaţiu de joacă pentru copii, iar spre partea centrală vor fi amenajate volierele pentru mai multe specii de păsări (turturele, berze, fazani, papagali, ulii, vulturi etc.). Proiectul mai prevede şi construcţia unor spaţii pentru diferitele specii de cerb, lame, cămile, zebre. De asemenea, la inaugurare, Zoo Oradea va avea un pavilion cu canguri şi unul cu râşi, dar şi volier pentru pelicani. Totodată, în noul perimetru va fi amenajat şi un spaţiu pentru manej, dar şi cabinete veterinare, spaţiu expoziţional şi depozite pentru cereale.
În prezent, Grădina Zoologică deţine în administrare o suprafaţă de teren de cca 7,5 ha, din care suprafaţa utilizată efectiv pentru desfăşurarea activităţii este de cca 3,7 ha. Întreaga activitate de modernizare ar trebui finalizată până în august 2012. Un obiectiv greu de atins, mai ales că până în prezent administraţia orădeană nu a obţinut nici măcar autorizaţia de construcţie. "Contractul de finanţare semnat cu Ministerul Mediului este de 19 milioane lei. În urma licitaţiei am reuşit o economie de câteva milioane de lei. În aceste condiţii, propunerile făcute de RAPAS sunt binevenite şi se încadrează în sumele acordate", a precizat Marcel Boloş, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. La sfârşitul săptămânii trecute, abia s-a reuşit performanţa obţinerii avizului de mediu, iar Comisia tehnico-economică a Ministerului Mediului ar trebui, ca, cel târziu până în septembrie, să elibereze şi ultimul aviz.
Grădina Zoologică Oradea a fost înfiinţată în anul 1960, an în care au fost aduse primele animale. Valoarea contractului de execuţie se ridică la 13.034.788,94 lei, 25% din această valoare fiind suportată de la bugetul local, iar restul, din bugetul Ministerului Mediului.
...si cine oare contabilizeaza DONATIILE:vizitind chiar din intimplare,3 zile la rind ( cu musafiri diferiti) vazu-i cutia de DONATII:,