Deşi stă cu patrimoniul împachetat de cinci ani - Muzeul Ţării Crişurilor nu şi-a urcat încă sacii în căruţă
După retrocedarea din urmă cu cinci ani a Palatului Baroc către Episcopia Romano-Catolice de Oradea, activitatea muzeală de aici nu a încetat în totalitate, sălile de expoziţii temporare, de la etajul I al instituţiei, rămânând în continuare deschise. Chiar şi aşa, zecile de cutii în care au fost depozitate obiectele de patrimoniu ocupă, la fiecare nivel, fostele săli de expoziţii ale muzeului, oferind o imagine dezolantă. În aceste condiţii, este lesne de înţeles că afluenţa de public a scăzut, iar veniturile Muzeului au fost afectate.
Proiectul mare în 2010 va fi începerea mutării
Directorul Aurel Chiriac a explicat că oamenii Muzeului au desfăşurat, în toată această perioadă, la Palatul Baroc activităţi de cercetare în teren, de valorificare ştiinţifică şi expoziţională, de fişare a patrimoniului şi pregătire a lui pentru transferul la noul sediu. O dovadă în acest sens este că şi anul trecut au apărut cele trei anuare ale Muzeului, Crisia, Biharia şi Nymphea, de asemenea s-au publicat cărţi de autor, cataloage de expoziţii etc. Pentru conducerea Muzeului, proiectul mare în 2010 va fi începerea mutării în noul sediu, care este o operaţiune complexă şi costisitoare, pentru că, spune Chiriac, transferul patrimoniului trebuie făcut cu firme specializate în domeniu, după norme de siguranţă maximă, cu instituţii specializate (Poliţie, Jandarmerie).
Fonduri europene pentru dotări la noul sediu
O prioritate în noul an va fi şi accesarea de fonduri europene pentru dotarea cu tehnologie a laboratoarelor de restaurare, a spaţiilor multifuncţionale. "Vom depune în această săptămână două proiecte europene: primul destinat unui Centru euroregional de pedagogie muzeală în noul sediu, proiect realizat în colaborare cu Fundaţia Carpatica şi Muzeul "Corvin Janos" din Gyula, Ungaria, iar al doilea, realizat în colaborare cu Muzeul "Deri" din Debreţin, pentru dotarea laboratoarelor de restaurare pictură, lemn şi os", a explicat Chiriac. În plan expoziţional, directorul Muzeului a spus că există un program care va cuprinde o expoziţie dedicată artiştilor plastici orădeni din perioada 1850-1950, care va fi deschisă în 28 ianuarie.
Tot la nivel expoziţional, va începe să funcţioneze parteneriatul cu Muzeul "Munkácsy Mihály" din Békéscsaba, Ungaria, care prevede organizarea la Békéscsaba a unei expoziţii de icoane pe sticlă, din colecţia Muzeului orădean, urmând ca Muzeul maghiar să aducă la Oradea o expoziţie de etnografie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.