Fost ministru al Sănătății, bihoreanul Florian Bodog a plagiat 36% din lucrarea de doctorat. Aceasta este decizia Comisiei de Etică a Universității de Vest din Timișoara (UVT) care a analizat lucrarea la sesizarea jurnalistei Emilia Şercan de la publicaţia Press One. Florian Bodog a refuzat să comenteze decizia pe motiv că nu a primi nicio comunicare oficială.

 

Sesizarea a fost făcută anul trecut pe 9 octombrie și se referă la lucrarea de doctorat cu titlul „Managementul și marketingul unităților sanitare”, coordonată de prof. univ. dr. Mihai C. Demetrescu și prof. univ. dr. Gheorghe Gh. Ionescu, susținută în anul 2008, la Timişoara. Pe 10 octombrie 2017 Comisia de Etică și Deontologie Universitară din UVT a decis să analizeze sesizarea, apelând la experți de specialitate. Comisia s-a întrunit de patru ori, prima dată pe 27 februarie 2018, pentru a analiza apoi raportul experților.

Aceștia au identificat în teză reluări integrale ale unor blocuri compacte din sursa originală care nu este citată, citarea în text de surse care nu sunt sursele reale din care s-a preluat textul, preluări din legislație fără ca autorul să facă comentarii pe baza textului preluat în blocuri masive de text (practică considerată total neacademică), texte preluate din alte surse cu schimbarea intervalului de timp menționat pentru derularea studiului și figuri reprezentând variabila ca sursa originală în care s-au modificat datele, situație susceptibilă de „fabricare de date”.

De unde a copiat?

Analizată pe conținut și formă, lucrarea scoate la iveală și cărțile din care s-a copiat. În capitolul I, 272 de rânduri s-au copiat din volumul „Management: de la teorie la practică” publicat în 2003 de autorii Viorel Cornescu, Paul Marinescu, Doru Curteanu și Sorin Toma, lucrare care nu este trecută în bibliografie. În capitolul II, 1.234 de rânduri sunt similare cu cele din cartea Luciei Daina (actual director medical la Spitalul Județean) „Manual de management sanitar”, publicat în 2007. În capitolul III, 507 rânduri sunt copiate din aceeași lucrare a Luciei Daina și 667 de rânduri din „Managementul calității serviciilor de Sănătate” scris de Petru Armean în 2002. Și în ultimul capitol, V, sunt 308 rânduri copiate din lucrarea Luciei Daina.

În total, 2.988 de rânduri sunt similare cu al altor cărți, fără intervenții consistente din partea autorului tezei, fără a fi evidente poziții critice față de conținutul și structura ideilor din textul-sursă, ceea ce indică fie o necunoaștere a regulilor valabile oricând și oriunde în cercetarea academică, fie o ignorare a lor. „În ambele cazuri, practica este condamnabilă”, susțin membrii comisiei.

În concluzie, Comisia de Etică a UVT afirmă: „Teza de doctorat are aproximativ 35 de rânduri pe pagină și 243 de pagini, adică aproximativ 8.190 de rânduri în total. Cele 2.988 de rânduri similare în privința formei și a conținutului cu alte surse reprezintă un grad de similitudine de aproximativ 36% (...) ceea ce nu respectă standardele de calitate actuale și etică profesională în modul de abordare și redactare a tezelor de doctorat”. Hotărârea a fost supusă votului direct a membrilor pe 17 iulie a.c. Au fost de acord cu ea 7 membri din 7, fără nicio abținere și niciun vot împotrivă. De la votul final au lipsit însă patru membri. 

Nu comentez

Atât fostul ministru al Sănătății, cât și rectorul Universității din Oradea au spus pentru CRIŞANA că nu comentează decizia Comiei de Etică a UVT.

„Nu am primit nicio comunicare oficială din partea Universității de Vest. Nu pot să comentez atâta timp cât nu am primit-o”, a spus Florian Bodog.

Constantin Bungău a subliniat că va respecta legea: „Acum aflu, este o surpriză pentru mine. Așteptăm rezoluția Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare care are ultimul cuvânt în ceea ce privește această teză. Când va veni, vom respecta legea și o vom aplica”.

Întrebat de ce Universitatea din Oradea nu a făcut și ea verificări pentru că vorbim de un fost decan al Facultății de Medicină și un profesor care le predă studenților de la această instituție, Bungău a explicat că diploma de doctorat a fost acordată de Universitatea de Vest din Timișoara și că legea prevede că tot ea trebuia să soluționeze cazul.