Sala mare a Prefecturii Bihor a găzduit ieri şedinţa de lucru a Comitetului de Bazin Crişuri, în cadrul căreia au fost prezentate câteva dintre proiectele aflate în derulare, printre care şi reabilitarea malului stâng al Crişului Repede, tronsonul Centru - pasarela de la Centrul de calcul, care ar urma să fie gata până în toamna acestui an. Pe de altă parte, în acest an ar trebui să înceapă lucrările de reabilitare a barajului Leşu.

 

Comitetul de Bazin Crișuri, constituit la nivelul Bazinului Hidrografic Crișuri, s-a întrunit luni, 25 iunie, într-un cadru festiv, cu ocazia Zilei Dunării. Printre invitaţi s-au numărat prefectul Ioan Mihaiu, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, directorul generaj adjunct al Administrației Naționale Apele Române, Dorel Dume, iar din partea Ministerului Apelor și Pădurilor, Simona Pătruț. Printre proiectele prezentate în cadrul şedinţei a fost cel privind amenajarea malului stâng al râului Crișul Repede, pe tronsonul cuprins între Podul Ferdinand (rebotezat Sf. Ladislau) şi viitorul pod al Centenarului. Termenul de execuţie a lucrărilor este 31 decembrie 2018, însă reprezentanţii ABA Crişuri susţin că întreaga lucrare va fi gata până în toamnă, astfel încât municipalitatea orădeană să poată începe lucrările de amenajare care îi revin. Potrivit proiectului, scopul lucrărilor derulate în prezent de ABA Crişuri este: reabilitarea lucrărilor de apărare existente, consolidarea malului, igienizarea zonei, asigurarea capacităţii de tranzitare a debitelor maxime fără afectarea populaţiei. Potrivit specialiștilor, valoarea proiectului tehnic al ABA Crișuri a crescut față de cea inițială, ajungând la 30,17 milioane lei (TVA inclus). Pe de altă parte, în cadrul comitetului s-a discutat şi despre lucrările de amenajare a barajului Leşu.

„Cu certitudine suntem primii la capitolul investiții. Tocmai de aceea putem astăzi să anunțăm că în acest an vor demara lucrările de reabilitare a Barajului Leșu”, a menţionat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor. Demersuri pentru reabilitarea barajului s-au făcut încă din 2015, când acumularea a fost golită din cauza infiltraţiilor foarte mari, fiind necesare reparaţii capitale. Barajul Leşu are o suprafaţă de 28 hectare luciu de apă și 25 de milioane metri cubi de apă. În raportul de expertiză tehnică se recomandă: realizarea etanșării paramentului amonte al barajului, golirea vetrei și repunerea în funcțiune a forajelor de drenaj, îndesirea forajelor de drenaj, completarea voalului de etanșare din versantul drept, reabilitarea/modernizarea echipamentului hidromecanic și completarea sistemului SMC. „Sunt foarte mulți bani pe lucrări de investiții în Bihor. Acestea protejează viața oamenilor, iar autoritățile au obligația de a întreține aceste investiții ce le are în administrare”, a menţionat Dorel Dume.

Un alt proiect prezentat în cadrul şedinţei de comitet a fost cel privind „Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management a bazinelor hidrografice și a planurilor de prevenire a riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor în Bazinul Tisei/Strengthening”. Acest proiect reuneşte 17 parteneri din cele cinci ţări cuprinse în bazinul hidrografic al râului Tisa (România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Ucraina). Finanţarea este asigurată printr-un program transfrontalier, valoarea proiectului ridicându-se la 2,25 milioane euro. Din aceşti bani, 446.000 euro revin partenerilor din România (Ministerul Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională Apele Române şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor). ABA Crişuri este una dintre cele patru administraţii bazinale care beneficiază de activităţile proiectului.