De peste o sută de ani, Halta CFR Stâna de Vale de la Bulz derutează călătorii din întreaga ţară
În urmă cu peste o sută de ani, când s-a construit calea ferată între Oradea şi Cluj-Napoca, au fost botezate atât staţiile, cât şi haltele CFR de către Regionala CFR Cluj cu numele localităţilor pe raza cărora au fost constituite staţiile sau haltele respective. Mai marii localităţilor de atunci s-au gândit să le dea nume rezonabile.
Halta dintre staţiile Bratca - Bulz a fost botezată Stâna de Vale, dându-i-se denumirea staţiunii balneo-climaterice situată la o distanţă de peste 30 de km peste deal, mai aproape de vârful Vlădeasa. An de an, staţiunea balneo-climaterică Stâna de Vale s-a dezvoltat ca zonă turistică şi cu ajutorul Izvorului Minunilor. Cei care doresc să ajungă în staţiune, consultând mersul trenurilor, îşi cumpără bilete de călătorie cu destinaţia Stâna de Vale. Cu 50 de ani în urmă, am fost o perioadă şeful Haltei Stâna de Vale. Într-o noapte, din trenul personal 4003 au coborât 10 călători din părţile Constanţei cu bilete pentru staţiunea Stâna de Vale. Se bucuraseră oamenii că, în final, au ajuns la destinaţie. Când le-am explicat situaţia, au rămas înmărmuriţi. Nu era drum accesibil şi nici mijloace de transport spre staţiune. Doi dintre călători, mai neputincioşi, au făcut cale-ntoarsă. Ceilalţi şi-au continuat drumul ocolitor de 150 km prin Oradea, la adevărata Stână de Vale. Scriu despre situaţie acum, când sunt pensionar. Până mai ieri, dacă o publicam cât eram activ, riscam să-mi pierd locul de muncă, aşa cum s-a întâmplat recent, la mina Petrila, unde, din cauza "tăcerii", şi-au pierdut viaţa 14 mineri nevinovaţi. Zilele trecute, am dat peste alţi şase călători din părţile Banatului, care coborâseră în halta CFR Stâna de Vale, dorind să ajungă în staţiune, duşi în eroare de denumirea cu pricina. Le-am dat oamenilor lămuririle necesare. Vânzătoarea de bilete şi sătenii din zonă mi-au relatat că şi acum, după mulţi ani, oamenii din întreaga ţară continuă să fie puşi pe drumuri. Acelaşi lucru l-au păţit şi nişte călători de la Baia Mare şi Arad, care aveau bilete pentru staţiunea Stâna de Vale, însă, derutaţi, au fost nevoiţi să facă cale întoarsă spre Oradea, pentru a ajunge la adevărata staţiune Stâna de Vale.
În aceste zile am stat de vorbă şi cu pensionarul Toderuţ Puşcaşiu, care a lucrat zeci de ani vânzător de bilete în halta CFR Stâna de Vale, care mi-a confirmat că, ani la rând, sute de călători din toate părţile ţării au fost induşi în eroare cu această denumire.
Aşadar, situaţia rămâne încurcată. Cei de la CFR şi primarii din Bulz, care au botezat-o Halta CFR Stâna de Vale, au plecat de mult la cele veşnice. În aceste condiţii, Primăria comunei Bulz, pe raza căreia este situată Halta CFR Stâna de Vale, printr-un demers către Regionala CFR Cluj şi chiar către ministrul Transporturilor, trebuie să ceară schimbarea denumirii în Valea Iadului (sau ce vor crede ei de cuviinţă), singura modalitate de a nu mai pune pe drumuri sutele de călători din ţară.
CItez din wikipedia: "În anul 1932, prin efortul episcopului Valeriu Traian Frențiu, s-a construit o cale ferată cu ecartament îngust (98 cm) între halta Stâna de Vale/Valea Iadului și stațiunea Stâna de Vale, pe o lungime de 42 km. Pe această linie circula un tren și un autobus special. Se ușura în acest fel accesul la stațiunea Stâna de Vale. Stația terminus era în zona fostului hotelul „Excelsior” Stâna de Vale, proprietate a Episcopiei Unite de Oradea. În anul 1958, în urma unei viituri de primăvară cauzată de topirea bruscă a zăpezilor, calea ferată îngustă a fost puternic avariată, iar ROMSILVA a decis demontarea ei și construirea pe traseul respectiv a drumului forestier existent și astăzi."