De ce plângi, tu, mielule? Piaţa Ioşia conectată la tensiune
În această dimineaţă începe sacrificarea mieilor în Piaţa Ioşia. Şeful Direcţiei Sanitare Veterniare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Mircea Gelu Budău, a anunţat că pe lângă hala din Oradea instituţia pe care o conduce a mai autorizat doar Piaţa Obor din Beiuş şi Abatorul Tavi Bogdan din satul Mihai Bravu, comuna Roşiori. Cele trei centre de sacrificare vor funcţiona până sâmbătă, 3 aprilie.
Conducerea DSVSA Bihor şi a Regiei Autonome Pieţe, Agrement, Ştranduri (RAPAS) Oradea au semnat, ieri, un protocol de colaborare pentru perioada 30 martie - 3 aprilie, perioadă în care Piaţa din Ioşia este autorizată pentru sacrificarea mieilor. "Sacrificarea şi comercializarea mieilor se va face între orele 7.00 şi 19.00, în fiecare zi, până sâmbătă", a precizat directorul DSVSA Bihor, adăugând că la Oradea sunt aşteptaţi crescători de animale din Arad, Satu Mare, Sălaj şi Bihor, care au primit aprobare din partea Direcţiei şi care vor trebui să aibă asupra lor certificat din partea medicului veterinar din localitatea de unde provin, precum şi formulare de mişcare a animalelor. "Clientul alege mielul sau iedul, îl cântăreşte, după care se prezintă la mese, unde îl va preda măcelarului în vederea sacrificării. Măcelarii nu au ce căuta în afara halei, ei fiind îmbrăcaţi cu echipamente de protecţie şi dotaţi, obligatoriu, cu trei cuţite. Vor fi în jur de 40 de măcelari, care vor avea ecusoane în dublu exemplar, unul rămânând la ei, iar celălalt la cumpărător", a precizat dr. Mircea Gelu Budău, adăugând că persoanele care cumpără animalele nu au acces în hală. Animalele vor fi asomate de doi electricieni ai RAPAS, după care vor fi atârnate în cârlige, pentru a fi jupuite şi eviscerate. "Marea problemă pe care o avem la ora actuală este că nimeni nu mai ia pieile, astfel că acestea se aruncă sau se ard", a afirmat şeful DSVSA Bihor, adăugând că o altă problemă cu care se confruntă este furtul, de către cetăţenii de etnie romă, a masei gastro-intestinale din tomberoane "pentru a face tocană din intestine". Din acest motiv, ar trebui asigurată paza tomberoanelor cu jandarmi, până când aceste "subproduse" vor fi trasportate de către RAPAS la firma Protan SA, care asigură neutralizarea lor.
Taxa pe care trebuie să o plătească crescătorii care vin în piaţă în acest an este de 10 lei/cap de animal. De asemenea, fiecare măcelar va plăti o taxă de 60 lei/zi. Pe lângă preţul achitat pentru miel sau ied, cumpărătorul va trebui să plătească minimum 20 lei măcelarilor pentru jupuirea şi eviscerarea animalului ales.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.